×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyomoznak a volt nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton könyve miatt

 

Trump egykori tanácsadója a nyáron megjelent könyvében titkos információkat hozhatott nyilvánosságra.

Vád alá helyezhetik John Boltont, Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját, miután bűnügyi nyomozást indított az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma Bolton nyáron megjelent könyve miatt, ami a gyanú szerint titkos információkat tartalmaz – tudta meg a New York Times.

A lap információi szerint a nyomozás részeként már kézbesítették is az idézéseket a nagyesküdtszék előtti meghallgatásra a kiadóvállalatnak, a Simon & Schusternek és a John Boltont menedzselő Javelin Agency-nek. A nagyesküdtszék előtt elhangzó vallomásokat felhasználhatja az ügyész arra, hogy bűnügyi vádat emeljen John Bolton ellen.

John Bolton, Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának könyve megjelenése napján, 2020. június 23-án. (Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó A szoba, amelyben a dolog történt: Egy fehér házi emlékirat című könyvének megjelenését korábban már az Igazságügyi Minisztérium meg akarta akadályozni, mert a kiadó nem nyújtotta be a teljes szöveget publikálás előtti felülvizsgálatra az illetékes hatóságokhoz, hogy megállapíthassák, az biztosan nem tartalmaz titkosított információkat, de akkor nem adott helyt az eljáró szövetségi bíró a kormány keresetének.

A könyv júniusi megjelenése előtt Donald Trump azt nyilatkozta: a volt tanácsadó profitszerzés céljából titkosított információkat terjeszt, ezért börtönbe kellene zárni őt, a könyvből származó anyagi hasznot pedig el kellene kobozni.

Bolton egyebek mellett arról írt a botránykönyvében, hogy Trump arra kérte a kínai kormányzatot, segítsen neki az újraválasztásában. Ugyancsak a könyvben szerepel az az állítás is, hogy Trump állítólag 2018-ban azt fontolgatta, hogy az Egyesült Államok kilép a NATO-ból, mert a többi NATO-tagállam nem emelte meg hozzájárulását a közös költségvetéshez.