×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kurz: Ha engedünk, nem lesz vége

 

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombaton megerősítette kormánya álláspontját, hogy Ausztria a politikai nyomás ellenére nem hajlandó embereket befogadni a leégett görögországi Moria migránstáborból.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser)

„Ha most engedünk ennek a nyomásnak, azt kockáztatjuk, hogy ugyanabba a hibába esünk, amelyet 2015-ben elkövettünk” – jelentette ki Sebastian Kurz a Facebookon közzétett videoüzenetében.

Az akkori migránsválságban a budapesti pályaudvaron rekedt migránsokról készült „borzasztó” képek odavezettek, hogy az európai politika engedett a nyomásnak. Ennek nyomán még többen indultak el Közép-Európa felé – magyarázta Kurz.

Ausztria helyben szeretne emberhez méltó ellátásról gondoskodni a rászorulók számára, amellett idén már 3700 gyermeket fogadott be - folytatta. Az osztrák média ennek kapcsán rámutatott, hogy ez családegyesítés keretében történt.

A migránskérdés európai kezeléséről szólva Kurz kijelentette: „Amire nincs szükség, az a szimbólumpolitika. Sokkal inkább egy igazi, tartós pénzügyi segítségre van szükség az érintett területeken, egy gazdasági távlatra az afrikai földrész számára, és külső határaink hatékony védelmére.”

Tíz európai ország kész befogadni összesen 400 kísérő nélküli gyereket. Közülük Németország és Franciaország egyedül 100-150 gyereket fogadna be.

A kérdésben vita alakult ki a két osztrák kormánykoalíciós párt, a Kurz vezette Osztrák Néppárt és a Werner Kogler alkancellár vezette Zöldek között. Kogler szombaton az ORF osztrák közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy tárgyalni akar a kérdésről a néppárttal, és amit Németország vagy Hollandia meg tud tenni (kísérő nélküli gyerekek befogadása), arra Ausztriának is képesnek kell lennie.

Vilnius inkább hasznos tárgyakat küld

Litvánia elutasította kiskorú migránsok befogadását a leégett görögországi, Leszbosz szigeti befogadótáborból.

Mint Bozena Zdanovic, a litván belügyminisztérium szóvivője szombaton a litván közszolgálati rádióban elmondta, kérés érkezett hozzájuk, hogy fogadjanak be kísérő nélküli gyerekeket Leszboszról, de ők azt a választ adták, hogy ez nem lehetséges, minthogy jelenleg a litván migrációs szolgálatok a Fehéroroszországnak (az ottani ellenzék képviselőinek) nyújtandó segítségre összpontosítanak, hogy eljuthassanak Litvániába. Vilnius - folytatta a szóvivő - kész segíteni Görögországnak hasznos tárgyak: ágyak, generátorok, sátrak és más, a migránsok számára szükséges holmik küldésével.

A szerdára virradóra gyakorlatilag teljesen leégett leszboszi befogadótábor lakóinak többsége a környező hegyekbe menekült. Mások Mitilínibe indultak, de útjukat elállták a kiérkező rendőrök. Ennek nyomán sok migráns az országúton telepedett le.

Feltételezések szerint a tüzet egyes migránsok szándékosan okozták, akik felháborodtak azon a bejelentésen, hogy a táborban lakó 35 ember megfertőződött koronavírussal, és ezért családjaikkal együtt elkülönítették őket.

Néhány európai uniós tagország kész befogadni 400 kísérő nélküli gyereket.