×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Babis: Közös az álláspont Fehéroroszország ügyében

 

A négy visegrádi ország kormányfője pénteken Lublinban egyetértett abban, hogy Fehéroroszországban szabad választásokat kell tartani, s ezt követően az Európai Uniónak gazdasági együttműködési programot kellene felajlánlania Fehéroroszországnak – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) Andrej Babis miniszterelnököt idézve.

„A szabad választások a lényeg. Nem kényszeríthetjük a fehéroroszokra, hogy kit válasszanak. Nem szabad őket semmire sem kényszerítenünk. El kell kerülnünk az ukrán forgatókönyvet. A fehéroroszoknak maguknak kell dönteniük” – jelentette ki Andrej Babis a lublini megbeszélések utáni sajtóértekezleten a cseh televízió szerint.

Babis nyilatkozatában nagyra értékelte Lengyelország azon igyekezetét, hogy az Európai Unió "stratégiai" módon viszonyuljon Fehéroroszországhoz.

„Fontosnak tartom, hogy Fehéroroszország témája az Európai Unió csúcstalálkozójának a napirendjére kerüljön” – válaszolt a cseh miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, miért ellenezte, hogy a négy kormányfő Lublinban találkozzon a fehérorosz ellenzékkel.

Andrej Babis előrelépésnek nevezte, hogy a négy visegrádi országnak sikerült megállapodnia a koronavírus-járvány elleni fellépés koordinációjának mechanizmusában.

„A probléma abban rejlik, hogy az Európai Unióban a járványügyi szakemberek nem beszélnek egymással. Ezért nagyon jó ötletnek tartom egy egyeztető bizottság létrehozását a V4-ek keretében” – mondta Babis a sajtótájékoztatón.

„Kölcsönösen egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei vagyunk. Nem lenne jó korlátozásokat bevezetni, mert annak gazdasági következményei lennének” – jegyezte meg a cseh kormányfő.