×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tovább élesedik a helyzet: megtámadták Navalnij munkatársát

 

Ismeretlenek megverték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egyik munkatársát Cseljabinszkban, néhány nappal a regionális választások előtt – közölte csütörtökön mozgalmuk, a Jövő Oroszországa.

Az eset szerdán este történt, a támadók nem vették el Alekszej Baraboskin országos koordinátor értéktárgyait, sem a telefonját, sem a pénzét. A mentők az első vizsgálat alapján úgy vélik, hogy koponyatörést szenvedett. Baraboskin több fenyegetést is kapott az utóbbi hetekben – írta a mozgalom közleményében, amelyhez csatolt egy fényképet is az aktivista összevert arcáról.

Oroszországban számos regionális parlamenti választás lesz a hét végén, így az Ural és Szibéria között elterülő cseljabinszki területen is. Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök pártja, az Egységes Oroszország várhatóan majdnem minden régióban nyerni fog, tekintélyét megtépázták a korrupciós botrányok, a gazdasági válság és egyes térségekben a választói ellenérzések vele szemben.

Éppen egy nappal a cseljabinszki eset előtt Olga Guszeva, a mozgalom novoszibirszki programmenedzsere közölte a CNN amerikai hírtévével, hogy ismeretlenek bűzös vegyi folyadékkal támadtak meg a városban velük szövetséges aktivistákat, legalább három ember kórházba került.

Két, tréningruhába öltözött, maszkot viselő férfi rohant be a Novoszibirszk Koalíció 2020 irodájába, amely egyben a Navalnij-csapat helyi központja is – mondta.

Navalnij néhány nappal azt megelőzően látogatott Novoszibirszkbe, hogy augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat a délnyugat-szibériai Tomszk városában.

A hozzátartozói kérésére Berlinbe került 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.