×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cihanouszkaja biztonságban van Litvániában

 

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt elhagyta Fehéroroszországot, és Litvániában tartózkodik – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden, hangsúlyozva, hogy Cihanouszkaja Litvániában biztonságban van.

Cikkünk frissült. 

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren kedden.

A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermeke már külföldön tartózkodik, férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül. A litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki az asszony biztonságáért, és Cihanouszkaja is fenyegetve érezte magát, ezért végül elhagyta Fehéroroszországot.

Litvánia, amely egykor szovjet tagköztársaság volt, ma az Európai Unió és a NATO tagja. Az ország gyakran ad menedéket a fehérorosz vagy az orosz ellenzék tagjainak.

Vasárnap és hétfő este országszerte erőszakos tüntetésekre került sor. Ezekben több tiltakozó életét vesztette, sokan megsebesültek, és ezreket őrizetbe vettek. Cihanouszkaja provokációtól tartva közölte, hogy nem vesz részt a megmozdulásokon.

Lukasenka ellenfelei keddre országos sztrájkot hirdettek az állami szférában, hogy megbénítsák a hatalmi rendszer működését.

Olga Kovalkova, Cihanouszkaja egyik kampányképviselője a Tut.by hírügynökségnek elmondta, hogy az ellenzéki elnökjelölt külföldre távozását a fehérorosz hatóságok bonyolították le. Kovalkova azt mondta, hogy a politikusnak, aki a korábban őrizetbe vett stábfőnökével, Marija Morozzal együtt utazott el, „nem volt más választása”, de „csapatának egy része továbbra is túsz marad”.

Maga Cihanuouszkaja a YouTube-on videoüzenetet tett közzé, amelyben arról beszélt, hogy önként hozta meg nagyon nehéz döntését, amit azonban konkrétan nem indokolt meg.

Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én

 

– mondta a szemmel láthatóan erősen felzaklatott állapotban lévő asszony.

Ezért, emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra. Egyetlen élet sem ér annyit, mint ami most történik” – tette hozzá a jelölt, aki elismerte hogy "gyenge nő" maradt, holott úgy gondolta, hogy a kampány megedzette.

Hétfőn Valerij Vakulcsik, a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vezetője bejelentette, hogy 120 fős egységet rendelt ki az egyesült ellenzéki kampánystáb védelmére, mert úgy értesültek a testülettől és egy elfogott üzenetből is, hogy merénylet készül Cihanouszkaja ellen.

A politikusnőt csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét. Az ellenzéki elnökjelölt azért kereste fel a hivatalt, hogy több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelje. Az ellenzéki jelölt bizalmasai elmondták: megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott voksokat azokban a szavazókörzetekben, ahol problémák merültek fel.

Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek hosszú távra az utcákra vonulni, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.A 37 éves angoltanárnő, aki néhány hét alatt vált a fehérorosz ellenzék vezéralakjává, egy korábbi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hazájában marad, és tovább küzd a hatalom ellen. Két gyermeke már külföldön tartózkodik, férje Szjarhej Cihanouszki, kormánykritikus vlogger börtönben ül. A litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki az asszony biztonságáért.