×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tragikomikus döntés: Szomália zöld, Magyarország piros besorolású Ukrajnában

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint hazánk, Szlovákia és Lengyelország.

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, Ukrajnát nevezhetjük a meglepetések országának, a mostani döntés tragikomikum. Hozzátette: „teljesen értetlenül állunk az ukrán egészségügyi minisztérium döntése előtt. Logikátlannak tartjuk ezt a döntést.”

Az elnök szerint a szakmaiatlanság vezetett ide.

Korábban azokat az országokat vették piros listára, ahol a százezer lakosra jutó megbetegedések száma magasabb volt, mint Ukrajnában.

Jelenleg emellett egy további szempontot vesz figyelembe Ukrajna, hogy az elmúlt 14 napban a fertőzöttek száma meghaladja-e az előző időszak fertőzötteinek 30 százalékát – emelte ki.

Példaként említette, hogy ha Magyarországon tíz megbetegedés lenne, majd 14 nap múlva húszra emelkedik ez a szám, akkor Ukrajna ezt 100 százalékos növekedésnek veszi és vörös besorolásra változtatja hazánkat. Teljesen logikátlan – mondta. Kifejtette, így fordulhat elő, hogy Szomália zöld, Magyarország pedig piros besorolású.

„Ezt sok ukrán állampolgár is megsínyli. A kárpátaljai közösség sok szállal kötődik Magyarországhoz, most egy családi látogatás sem valósulhat meg, csak karanténnal vagy teszttel, amely az ottani anyagi helyzethez képest túlságosan drága” – fogalmazott.

Az ukránokat is hátrányosan érinti ez a rendelkezés

– állította Dobsa István –, ők is tiltakoznak ez ellen, és a KMKSZ is kéri minden fórumon a felülvizsgálatát.


A teljes hanganyag itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.