Lukasenka: Moszkva hagyja abba a hazudozást

 

Oroszország hagyja abba a hazudozást a Fehéroroszágban elfogott harminchárom orosz ügyével kapcsolatosan – hangoztatta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden, öt nappal az elnökválasztás előtt a néphez és a parlamenthez intézett beszédében, amelyben egyebek között az állami vagyon szétdarabolása ellen foglalt állást, a koronavírus-járvány nyomán keletkezett válságról szólva pedig úgy vélekedett, hogy az nem pusztán bajt hozott, hanem „új lehetőségeket” is.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (Fotó: MTI/AP/BelTa pool/Andrej Pokumeiko)

Cikkünk frissült. 


Az elnök ugyanakkor említést tett arról, hogy - általa meg nem nevezett erők - állítólag véres merényletet terveztek Minszk központjában.

Nem vádolt konkrétan senkit, de e kijelentés után rögtön a harminchárom letartóztatott ügyéről kezdett beszélni, figyelmeztetve Oroszországot, hogy az eset kapcsán ne manipulálja a tájékoztatási eszközöket. Ezzel Moszkvának arra az állítására utalt, miszerint az elfogott oroszok egy őrző magánvállalat alkalmazottjai voltak, akik átutazóban voltak Fehéroroszországban. Lukasenka ezzel szemben azt mondta, hogy a letartóztatottak „mindent bevallottak”, vagyis beismerték hogy pontos parancsra utaztak be az országba, ahol további utasításokra kellett várniuk.

Az elnök úgy vélte, Oroszország fél elveszíteni Fehéroroszországot, mivel nem maradtak számára igazi szövetségesek. Leszögezte: Oroszország legszorosabb szövetségese lesz a jövőben is Fehéroroszországnak függetlenül attól, hogy lesz kormányon az egyik vagy a másik országban.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország mintegy 600 millió dollárt vesztett az olajpiac terén Oroszországgal kialakult ellentétek miatt.

Az elmúlt öt évben amúgy is körülbelül 9,5 milliárd dollár veszteség érte Fehéroroszországot a túlságosan drága hitelek, az energiahordozók igazságtalan árai, a kereskedelmi háborúk miatt. „Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy a túlzottan nagyfokú külső függés egy-két országtól sebezhetővé tesz” – fűzte hozzá.

Az ország további gazdasági fejlődésével összefüggésben Lukasenka úgy fogalmazott: Fehéroroszország a múlt században már elérte az akkori forradalmak és a rombolás határait. „Alapjaiban lerombolni mindent, aztán... ez nem a mi utunk” – hangsúlyozta, hozzátéve: nem megengedhető az állami vagyon feldarabolása. „Különféle változatokat fogunk alkalmazni, de soha nem egyezünk bele a mezőgazdasági szövetkezetek földjeinek a magánosításába... Semmire sem megyünk azzal, ha a termőföldet apró darabkákra osztjuk fel” – fejtette ki az elnök.

A Covid-19-járvánnyal összefüggésben megállapította, hogy az ország „kiállta a próbát”, szerinte a válság nem csupán baj forrása, hanem a nagy lehetőségek időszaka is, hiszen a kiürült piacokon számos áru találhat magának helyet.

Minderre Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a következőt reagálta: „Ami a Fehéroroszországban őrizetbe vett orosz állampolgárokat illeti -  akiknek bűnösségét semmivel sem igazolták -,  valamint azt a színjátékot, amit körülötük rendeztek: nem hagyjuk őket bántani és ezt Minszkben is tökéletesen tudják