×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hiába egyeztek meg a tagállamok, az EP keresztbe tehet a költségvetésnek

 

Októberig kell elfogadnia az Európai Parlamentnek (EP) a következő hétéves uniós költségvetési ciklusról és a helyreállítási alapról szóló megállapodást ahhoz, hogy jövőre zökkenőmentesen induljanak el a költségvetésből finanszírozott programok – közölte az Alapjogokért Központ elemzője hétfőn az M1-en.

Párkányi Eszter azt mondta, hogy a tagországoknak sikerült kompromisszumot kötniük, az EP viszont nem fogadta el a megállapodást.

Az EP az elmúlt egy évben többször is szembement az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanáccsal, például az Európai Tanács megbuktatta a parlament csúcsjelölti rendszerét, a képviselők megnehezítették a Brexit-tárgyalásokat, most pedig a költségvetéssel kapcsolatban is megpróbálnak zsarolni – értékelt.

Az elemző arról is beszélt, hogy bár Magyarország nem szeretne más országokkal közösen adósságot felvenni, szolidaritást mutat azon tagállamok felé, amelyek rossz helyzetbe kerültek. Szerinte ezt kellene látnia az Európai Parlamentnek is.

A címlapfotó illusztráció.