×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Presztízsharc és politika: megtorpedózná az Európai Parlament a költségvetést

 

Módosításokat sürgetett az Európai Parlament (EP) a hosszú távú uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban csütörtökön nagy többséggel elfogadott határozatában.

A képviselők a 465 igen és 150 nem szavazattal, 67 tartózkodó szavazat mellett született állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy módosításokra van szükség az állam- és kormányfők által kedden elfogadott hosszú távú költségvetési tervezettel kapcsolatban. Kilátásba helyezték, hogy a későbbiekben nem hagyják jóvá a tervezetet, ha nem hajtják végre a szükségesnek tartott változtatásokat.

A testület egynapos ülésén elhangzott vita során több képviselő szerint a helyreállítási alapról szóló megállapodás történelmi jelentőségű ugyan, mivel

az unió történetében először egyeztek meg tagállami vezetők ekkora összegű közös kölcsönfelvételről.

A hétéves költségvetési keret csökkentésével kapcsolatban azonban több képviselő határozott elégedetlenséget fejezte ki, azzal fenyegetve, hogy nem hagyják jóvá azt mindaddig, míg módosításokat nem hajtanak végre a szükségesnek tartott területeken.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ európai uniós programvezető-helyettese a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában úgy fogalmazott, véleménye szerint a szavazás a parlament részéről arról szólt, hogy be akarták bizonyítani, hogy igenis van jelentőségük, és az uniós intézményi háromszögben nekik ugyanúgy súlyuk van.

A szakértő szerint nehezteltek a Tanácsra és a Bizottságra is, mert a helyreállítási alap létrehozásából és felügyeletéből a parlamentet kihagyták. „Ezt jelezték is, hogy problémás számukra” – tette hozzá.

Az Európai Parlamentnek széles rálátása van az összes szakpolitikára. Komoly problémájuk, hogy olyan szakpolitikák is megvágásra kerültek, amelyek jelenleg a gazdasági konszolidációhoz nem járulnak hozzá aktívan, viszont hosszú távon az Európai Unió szerepét növelhetnék. Példaként említette a kutatás-fejlesztést, az innovációt és az egészségügyet – részletezte Kurucz.

„Az EP kedvező helyzetben van, hiszen nagyot tudnak ígérni, de nem nekik kell megtalálni a költségvetési egyensúlyt és a forrásokat rá” – hívta fel a figyelmet.

Nemcsak a jogállamisággal van problémája politikai szempontból a parlamentnek, hanem azzal is, hogy nincs ráhatásuk arra, hogy a helyreállítási alapból származó vissza nem térítendő támogatásokat hogyan osszák szét.

Ők is ugyanúgy bele akarnak szólna abba, hogy a déli tagállamok mire költsék ezeket a forrásokat. Ez azonban már egy hatásköri kérdés

– magyarázta.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!