×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A koronavírus miatt lefújta Trump a floridai republikánus konvenciót

 

Nem lesz republikánus elnökjelölt-állító konvenció a floridai Jacksonville-ben – jelentette be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök szerint a koronavírus-járvány miatt egyszerűen nem alkalmas az idő a nagy, sok embert vendégül látó floridai gyűlés megtartására. Trump ezen a rendezvényen mondta volna el az elnökjelöltséget elfogadó beszédét.

Mindeközben a Demokrata Párt a tervek szerint továbbra is megtartja a járvány ellenére augusztus végén, Wisconsinban, Milwaukee-ban a saját jelöltállító konvencióját, amelyre eredetileg júliusban került volna sor. Várhatóan a demokraták egyöntetűen támogatják majd Joe Biden, korábbi alelnök jelöltségét.

A republikánus egy másik rendezvényét azonban az előzetes terveknek megfelelően megtartják az észak-karolinai Charlotte városában.

A párt rendezvényét eredetileg is Charlotte-ban tartották volna,

de az Országos Republikánus Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel nem tudott megállapodni az állam demokrata párti kormányzójával, Roy Cooperral a járvány miatt szükséges óvintézkedésekről.

A kormányzó nem csak a megfelelő óvintézkedéseket követelte meg, amelyekkel a republikánus politikusok is egyetértettek, hanem erőteljesen korlátozni akarta a meghívottak számát is. Júniusban született meg a döntés, hogy két helyszínen tartják a konvenciót: Charlotte-ban az egyes pártrendezvényeket és tanácskozásokat, Jacksonville-ben pedig Trump ünnepi beszédét.

Egyes dolgokat most másként szervezünk, videókonferenciákkal és virtuális rendezvényekkel, és szerintem ez tényleg jó lesz, jól fog sikerülni” – mondta Trump csütörtökön. De leszögezte azt is, hogy

az elnökjelöltséget elfogadó beszédét megtartja, csak más formában. Nem fejtette ki azonban, hogy mire gondol.

Sajnos semmi nem lesz olyan, mint a legutóbbi konvenciónkon volt, de nem akarunk kockáztatni – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy ma ez egy más világ és még jó ideig ilyen is lesz. A konvenciót augusztus 24. és 27. között tartják.

Az amerikai elnök bejelentése előtt nem sokkal adta ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház az adatokat arról, hogy a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az Egyesült Államokban meghaladta a négymilliót.