Conte: Olaszországnak a lehető legjobb megállapodást sikerült elérni

 

A lehető legjobb megállapodást sikerült elérnie Olaszországnak a brüsszeli európai uniós csúcson – mondta az ország miniszterelnöke kedden, amikor az eredményekről Sergio Mattarella államfőt tájékoztatta Rómában.

Olaszország méltóságát és az európai uniós intézmények függetlenségét is tiszteletben tartja a megállapodás – közölte Giuseppe Conte.

Az olasz kormány erős, és ez a megállapodás az olasz kormány cselekvését erősíti. A megszerzett 209 milliárd euróval lehetőség van újraindítani Olaszországot, de ehhez nagyobb sebességre kell kapcsolni – jelentette ki.


Büszke vagyok az eredményre, büszke arra, hogy olasz vagyok” – mondta Giuseppe Conte. Hozzátette, a kapott összeg miatt Róma nem kíván élni az európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaival. Elemzők megjegyezték, hogy az olasz kormány pont annyival, 36 milliárd euróval szerzett többet, mint amennyit az ESM-forrásokkal kapott volna.

Olaszország a helyreállítási csomagból 82 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatásként, 127 milliárdot pedig kölcsönként kap.

Sergio Mattarella államfő közölte, a tanácskozás eredménye az Európai Uniót erősíti, Olaszországnak most reformprogramot kell indítania.

Luigi Di Maio külügyminiszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa köszönetet mondott az országot talpra állító Giuseppe Conténak. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti szerint a kormányfő nagy küzdelmet vívott.

A jobbközép Hajrá Olaszország szenátusi frakcióvezetője, Anna Maria Bernini történelmi megállapodásról beszélt, hangsúlyozva, hogy most Olaszországon a sor, komoly és gyors reformokat kell indítania.

A jobboldali Ligát és az ellenzéki koalíciót vezető Matteo Salvini szerint Olaszország akkora átverést kapott mint egy ház. Megjegyezte, Olaszország sorsa nem a kormány, hanem az Európai Bizottság kezébe került.

A pénzt Róma egy év múlva kapja meg, és a Brüsszel által várt reformok az olaszok izzadságát és vérét követelik majd

– mondta Salvini. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke szerint Conténak sikerült legyőznie a északi államok egoizmusát, de az eredmény alacsonyabb a vártnál.

A La Repubblica baloldali napilap úgy vélte, hogy az EU-csúcsnak Berlin és Párizs együttműködése az igazi győztese.

A Corriere della Sera jó osztályzatot adott Conténak, mivel küzdött, és elérte amit akart. A napilap szerint Olaszország olyan gólt rúgott Hollandiának, mint Francesco Totti a 2000-es labdarúgó EB-elődöntőjében.

A jobboldali Il Giornale azerint új európai egyensúly született, amely ismételten megkoronázta Angela Merkelt. Az IlSole24Ore gazdasági napilap rámutatott, hogy Olaszország szerezte meg a források 28 százalékát, de az északi takarékos államok is jelentős engedményeket vittek haza. Kommentárok szerint Olaszország történelmi lehetőséget kapott, amelyet nem szabad elszalasztania.