V4 Agency: Korrupció és hazugság övezi a jogállamiságot emlegető holland miniszterelnök útját

 

A miniszterelnök éppen csak túlélt egy bizalmatlansági indítványt tavaly, miután kiderült, hogy hazudott a parlamentben. Mark Rutte holland kormányfő három minisztere és egy miniszterhelyettese mondott le az elmúlt években, mert korrupciós és egyéb botrányokba keveredtek. És ő az a miniszterelnök, aki gyakran a jogállamiságot emlegeti – olvasható a V4 Agency cikkében.

A magát a jogállamiság és a hitelesség bajnokaként beállító holland miniszterelnök pályáját botrányok övezik. Legutóbb tavaly kezdeményezett bizalmatlansági szavazást a holland parlament alsóháza Mark Rutte ellen, miután kiderült: a miniszterelnök hazudott arról, miként hozott döntést az osztalékadóval kapcsolatban. Rutte azért lobbizott a holland törvényhozásnál, töröljék el az osztalékadót. Ezzel az volt a célja, hogy az Unilever élelmiszeripari multicég megtartsa európai központját Rotterdamban – írta a V4 Agency.

A holland parlamenti képviselők nyilvánosságra hoztak egy 50 oldalas dokumentumcsomagot, amelyből kiderült, hogy a kormányfő az Unilever érdekében lobbizott. Rutte korábban úgy nyilatkozott a parlamentben, „nem emlékszik” arra, hogy ilyen emlékeztetők készültek volna, majd megpróbálta megakadályozni a rá nézve terhelő bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát. A parlament ezután bizalmatlansági indítványt terjesztett be Rutte ellen, amit szűk többséggel végül elvetettek a képviselők.

Rutte több miniszterét is elveszítette 2015 óta, miután azok félrevezették a parlamentet, és ezzel hiteltelenné váltak.

Tavaly májusban lemondott Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter, miután kiderült, hogy a parlament elé terjesztett éves migrációs jelentése manipulált adatokat tartalmazott. A jelentésben a migránsok által Hollandiában elkövetett bolti lopások több kategóriára lebontva részletesen jelentek meg, míg a társadalmat sokkal inkább megosztó bűnözési statisztikákat – köztük a gyilkosságokat és a szexuális bűncselekményeket – összevonva az „egyéb” kategóriába sorolták. Rutte elfogadta Harbers lemondását, de a Twitteren így kommentálta: „Nagyon sajnálatos, hogy a kabinetnek búcsúznia kell egy ilyen tehetséges és elkötelezett liberálistól” – olvasható a cikkben.

 

Korábban kormányának két minisztere és egy miniszterhelyettese is lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy rajta voltak egy 2001-ben elfogott kábítószer-kereskedő kifizetési listáján, akitől kenőpénzt fogadtak el. Ard van der Steur igazságügyi miniszter 2017. januárjában mondott le emiatt, míg elődje, Ivo Opstelten miniszter és helyettese, Fred Teeven 2015-ben volt kénytelen távozni hivatalából. Utóbbi két tisztségviselőről kiderült, hogy hazudtak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a drogbárótól származó kenőpénzekről, amelynek összege kétmillió eurót tett ki – írta a médium.

A címlapfotó illusztráció.