Magas a részvételi arány az észak-macedóniai előre hozott parlamenti választáson

 

Magasnak mondható a részvétel a szerdai észak-macedóniai előrehozott parlamenti választáson, 11 óráig a választásra jogosultak 15,53 százaléka adta le voksát a választási bizottság internetes oldalán található információk szerint.

A helyi sajtó beszámolói szerint eddig nem voltak rendellenességek a szavazóhelyekben. A szavazásra jogosult 1,8 millió észak-macedón állampolgár 3480 szavazóhelyen adhatja le voksát a választáson induló 15 párt vagy koalíció egyikére. A szkopjei törvényhozás 123 helyéért 1578 jelölt indult.

A legnagyobb verseny a kormányzó baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) és koalíciója között várható, ám az előrejelzések szerint egyik fél sem tudna önállóan kormányt alakítani, így az albán kisebbségi pártokon múlhat, hogy ki vezeti a következő négy évben a nyugat-balkáni országot, és hogy Észak-Macedónia megmarad-e az európai integráció útján vagy inkább távolságot kíván-e majd tartani az EU-tól.


Az észak-macedón választópolgárok 7 és 21 óra között szavazhatnak. Előzetes, nem hivatalos eredmények késő este várhatók, a végeredményt pedig a bejelentések szerint már csütörtökön közli a választási bizottság.