×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkel: Nem biztos a megállapodás a rendkívüli EU-csúcson

 

Nem biztos, hogy sikerül megállapodásra jutni az Európai Unió (EU) pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alapról és az EU következő hétéves költségvetéséről – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Guiseppe Conte olasz miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában.

Angela Merkel kiemelte, hogy hosszú még az út a megegyezésig, és „hidakat kell építeni” a tagországok között. Az a legfontosabb, hogy nagyszabású és erőteljes csomagot állítsanak össze, mert a koronavírus-járványból eredő kihívás „hatalmas”, és nem lehet „törpe” léptékű megoldással válaszolni rá.

Guiseppe Conte aláhúzta, hogy gyorsan kell cselekedni, mert a járvánnyal együtt járó válság a belső piac és az egész EU széttöredezéséhez vezethet, ami a járványt legkevésbé megszenvedő országoknak sem lenne jó. Minél előbb meg kell állapodni, mert „a legjobb megoldás sem jó, ha későn érkezik” – mondta az olasz kormányfő. Egyaránt hangsúlyozták, hogy sok a közös elem a német és az olasz kormány elképzeléseiben, és mindketten üdvözölték az Európai Tanács elnöke, Charles Michel minapi javaslatait a 750 milliárd eurósra tervezett helyreállításai alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves időszakra szóló, hozzávetőleg ezermilliárd eurós költségvetésről.

A közösségi támogatások felhasználását világos szabályokhoz kell kötni, és rendszeresen ellenőrizni, monitorozni kell, de az Európai Bizottságnak nem szükséges minden egyes részkérdés eldöntésében részt vennie – szögezte le Guiseppe Conte. A támogatások és a jogállamiság elveinek lehetséges kapcsolatáról szólva Angela Merkel kijelentette, hogy figyelembe kell venni a 27 tagország elképzelései és érdekei közötti különbségeket, de „bizonyos elvekből nem lehet engedni”.

Guiseppe Conte hozzátette, hogy a megállapodásnak nem lehet az ára a közös értékek feladása. Ugyanakkor arról is gondoskodni kell, hogy ne keletkezzék kelet-nyugati és észak-déli megosztottság a tagállamok között.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a közösség és Kína viszonyáról, illetve Hongkong helyzetéről kérdésre válaszolva aláhúzta: nagyon fontosnak tartja, hogy a tagországok közös, egységes álláspontot alakítsanak ki a fejlemények megítéléséről és a Kínához fűződő kapcsolatok további alakításáról. Angela Merkel a rendkívüli uniós csúcsot megelőző konzultációk részeként kedden a koronavírus-járványt Olaszországhoz hasonlóan súlyosan megszenvedő Spanyolország miniszterelnökét, Pedro Sánchezt fogadja a kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban.