×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felkereste az árvíz sújtotta Kjúsú szigetét a japán kormányfő

 

Abe Sindzó japán kormányfő hétfőn felkereste az árvizek és földcsuszamlások sújtotta Kjúsú szigetét, ahol már 68-ra emelkedett a halottak száma.

Vízben félig elmerült autók a Fukuoka prefektúrában fekvő Kuruméban történt áradást követően (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

A miniszterelnök a Kuma településen lévő idősotthonban lerótta tiszteletét az intézményben meghalt 14 áldozat előtt. Július 4-én a területen a heves esőzés miatt kilépett medréből a Kuma folyó, aminek következtében súlyos károk keletkeztek.

Abe, aki tekintettel a Covid – 19-járvány veszélyére maszkot viselt, azt mondta Kumamoto prefektúra kormányzójának, Ikuo Kabasimának, hogy

a kormány mindent megtesz a település útjainak helyreállítására,

a Kuma folyó partvédelmének megerősítésére.

A legfrissebb adatok szerint Kjúsú szigetén már 68, ebből Kumamoto prefektúrában 64 halálos áldozata van a rendkívül heves időjárásnak. A területen dolgozó segélycsoport 12 eltűnt ember után kutat a romok között.

Helybeliek és önkéntesek már több napja dolgoznak azon, hogy megtisztítsák az ár szennyével és sárral ellepett otthonokat, valamint a hivatalos helyiségeket. A munkálatokat többször is fel kellett függeszteni az ismételt heves esőzések miatt.

A kormány adatai szerint július 4-e óta 316 földcsuszamlás volt,

ebből 56 Kumamotóban, 44 padig Kagosima prefektúrában. Százöt folyó lépett ki medréből.

A helyi katasztrófavédelem ezzel egy időben arról számolt be, hogy Kjúsú szigetén, valamint Japán nyugati és középső részén tizennégyezer épületet elöntött vagy megrongált az ár.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint újabb esőzések várhatók Kjúsú szigetén és az ország más területein. A szakszolgálat egyben figyelmeztetést adott ki, hogy sárlavinák keletkezhetnek, megáradnak és kiöntenek a folyók.