Kreml: Mélypontra jutottak az orosz–amerikai kapcsolatok

 

Mélypontra, irányíthatatlanul rossz állapotba jutottak az orosz–amerikai kapcsolatok a fegyverzetellenőrzésről és a hadászati stabilitásról szóló dokumentumok iránti felelősség kérdésében –jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva, Kreml, Putyin című heti magazinműsorában.

Peszkov szerint félénk szakértői párbeszéd folyik ugyan a két ország között, ám ezek nem mozdítják elő annak a felelősségnek a megértését, amellyel a két ország tartozik a világnak, elsősorban a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentéséről megkötött Start-3 (vagy Új Start) szerződés, az egyetlen hatályos fegyverzetkorlátozási egyezmény megőrzésével kapcsolatosan.

E két ország rendelkezik a legnagyobb nukleáris arzenállal, egyetlen más ország, még Kína sem birtokol ilyen nagyságút, ezt az országot egyébként az amerikaiak nagyon állhatatosan próbálják meghívni az erről folytatott tárgyalásokra” – mondta.


A szóvivő egy másik csatorna, a Pervij Kanal Nagy Játszma című talk-showjában arról beszélt: Vlagyimir Putyin elnöknek aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kormányzat képes-e a Start-3 szerződés fenntartására. Rámutatott, hogy a világ hosszú évtizedek után fegyverzetkorlátozási szerződés nélkül maradhat, miután 2021 februárjában lejár a hadászati támadófegyverekről megkötött egyezmény.

Ez a helyzet abszolút veszélyes az egész világ számára. Putyin elnöknek tudnia kell, hogy olyan partnere van, aki felelősségteljesen tárgyal vele a helyzetről” – nyilatkozott a Kreml szóvivője.