Érdeke volt a HDZ-nek, hogy előre hozott választásokat tartsanak

 

Múlt vasárnap választásokat tartottak Horvátországban, négy hónappal az eredeti időpont előtt, de úgy tűnik, hogy tökéletes időzítéssel, hiszen akkor tudták megrendezni, amikor a járvány éppen alacsonyabb intenzitáson állt.

Az időzítés a Horvát Demokratikus Közösség(HDZ) számára hozta a legtöbbet, ugyanis a kormányzó jobbközép párt a várakozásnál több mandátumot szerzett a zágrábi törvényhozásban. A HDZ a diaszpóra képviselőivel együtt 66 mandátumot szerzett.

A koronavírus-járvány helyzetet sikerült a körülményekhez képest jól kezelni. Voltak olyan napok, amikor egy új fertőzött sem volt az országban, és ezeket az intézkedéseket a választók is értékelték – mondta Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége  alelnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.


Hozzátette, ezért is volt érdeke a Horvát Demokrata Közösségnek, hogy előre hozott választásokat tartsanak.

A közvélemény-kutatások szoros harcot jeleztek a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség és az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt által alapított Restart Koalíció.

Nem esik messze a horvát kultúrától az, hogy négy év alatt elhagyják saját politikai közösségüket egyes képviselők és csatlakoznak a kormányzó párthoz. Valószínűleg ezzel is számol Andrej Plenkovic jövendő miniszterelnök – fogalmazott.

A horvát törvényhozásban a 151-ből legalább 100 képviselő a jobboldalhoz köthető. „Van miből válogatnia. Ezért is olyan magabiztos Plenkovic” – mondta.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!