×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezik az új francia kormányfő

 

A francia kormány lemondása után Emmanuel Macron francia elnök, Jean Castexet nevezte ki miniszterelnöknek. A sokak számára ismeretlen polgármester komoly közigazgatási tapasztalatokkal rendelkezik, dolgozott az egészségügyi minisztériumban is, illetve Nicolas Sarkozy idejében főtitkárhelyettes volt.

Édouard Philippe előző francia kormányfő és Jean Castex, az új miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Egy francia kisváros, Prades polgármesterét nevezte ki Franciaország második emberének Emannuel Macron francia elnök, az előző kormány lemondása után.

A koronavírus-járvány alatt Emmanuel Macron köztársasági elnök többször hangoztatta, szeretné politikáját teljesen megújítani, és egy erős, környezetvédő, szuverén és szolidáris gazdasággal képzeli el a kiutat a recesszióból, amelybe a járvány következményei taszították Franciaországot.

A környezetvédelem és a francia gazdaság zöldfordulata azok után még égetőbb kérdéssé vált, hogy rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb francia nagyváros vezetését az önkormányzati választások második fordulójában, amelyen Macron pártja, a Köztársaság lendületben jelöltjei sorozatos vereséget szenvedtek.

Jelentős politikai múltja van

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, a Milton Friedman Egyetem oktatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, Jean Castex az elmúlt hónapokban karanténfelszámolási biztosként tevékenykedett. Ezenkívül van egy hosszabb politikai múltja is, Nicolas Sarkozy idejében (2007–2012) főtitkárhelyettes volt.

Közigazgatási tapasztalata is van, hiszen a francia egészségügyi minisztériumban is dolgozott – mondta. Hozzátette, ez azért is fontos, mert egyre inkább úgy tűnik, Franciaországban az egészségügy fejlesztése fontos téma lesz az elkövetkező hónapokban.

Ezen tevékenységei ellenére a társadalom nagy többsége számára ismeretlen volt politikai, gazdasági tevékenysége. Talán ez is eredményezte, hogy megkapta ezt a tisztséget Macron elnöktől – mondta. Az eddigi kinevezésekből azt a következtetést lehet levonni, hogy a francia elnökök szeretnek olyan miniszterelnököt kinevezni, aki nem annyira ismert a társadalom számára.

Kiváló tárgyalókészséggel rendelkezik

Soós Eszter Petronella úgy véli, a választásban az is sokat nyomott a latban, hogy Jean Castex kiváló tárgyalókészséggel rendelkezik, illetve polgármesteri múltjának köszönhetően sokkal könnyebben szót ért az önkormányzati képviselőkkel is.

A mindenkori francia miniszterelnök a mindenkori kormánytöbbség vezetője is. Jean Castexnek így az is a dolga, hogy összefogja a képviselőket – emelete ki. Hozzátette, Édouard Philippe korábbi miniszterelnöknek ez nehézségeket okozott. Sokat lehetett arról olvasni a sajtóban, hogy a képviselők elégedetlenek. Így nem véletlen, hogy Jean Castex gesztusokat tett a képviselők irányába.

Arról is beszélt Soós Eszter Petronella, hogy egyre inkább olyan tendencia rajzolódik ki, amely szerint Macron máshogy próbálja kezelni a konzervatívokat és a zöldeket. A francia elnöknek úgy néz ki

az a célja, hogy mind a baloldalról, mind a jobboldalról megpróbáljon begyűjteni embereket, programpontokat, szavazókat.

Hozzátette, a napokban világossá vált, Macron viszonylag könnyen tud jobboldali képviselőket meggyőzni arról, vegyenek részt a kormányában. Azonban a baloldallal kicsit nehezebb dolga van, mivel a baloldali képviselők kevésbé bíznak abban, hogy a köztársasági elnök zöld politikát fog megvalósítani.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.