×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Jó évet zár a visegrádi együttműködés

 

Jónak nevezte a visegrádi együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. Lengyelország július 1-jén vette át a V4-ek elnökségét Csehországtól, amely egy esztendőn át látta el az elnöki feladatot.

Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték – mondta Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte: a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása.

Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre – tette hozzá.

Közölte: Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel.

A tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség

Orbán Viktor kifejtette: ugyanakkor tény, hogy jelenleg messze vannak a megállapodástól. Most a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll – mondta.

Úgy vélte, Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna.

A miniszterelnök azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után. Közölte:

azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendbe hozni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Megjegyezte: Magyarországon elfogadták a 2021-es költségvetést, és extra európai uniós pénzek nélkül alkották meg ezt a büdzsét.
Az uniós tárgyalásokról szólva kitért arra is, hogy a tartalom és a minősége fontosabb, mint az idő.

Ritka az, amikor nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyminiszterek vezetik a V4-et, de ez történt az elmúlt egy évben a cseh elnökség alatt, és ez lesz most is, így nagy reményeket fűznek a lengyel elnökséghez – fejtette ki Orbán Viktor.

Közölte: azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek. Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő, és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon – sorolta.

Lengyelország számíthat Magyarország teljes támogatására

Hangsúlyozta: először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós pénzügyi tervet illetően egyelőre jól állnak: a cseh miniszterelnök egységes V4-et ad át lengyel kollégájának, aki remélhetőleg meg is tartja ezt az egységet. Úgy látja,

az európai pénzügyi terv más, mint ami eddig volt.

Az uniós hétéves költségvetés esetében ugyanis minden tagállam befizet valamennyit, van ország, amely nagyobb és gazdagabb, ezért többet, más ország pedig kevesebbet – mondta.

A miniszterelnök közölte: amit azonban most csinálnak, az más, ide nem fizet be senki semmit, így nincs elsőbbsége senkinek, ezt a pénzt együtt állítják elő, azaz az Európai Unió hitelből állítja elő, tehát nincsenek befizetők, akiknek nagyobb lehet a hangjuk, és senki nem mondhatja, hogy az ő hangja erősebb, mert több pénzt ad.

A miniszterelnök szerint olyan okos pénzügyi terv kell, amely mindenkinek jó, és senkinek nincs előjoga a terv tartalmának meghatározásában, ezért más természetű a vita, mint amilyet a költségvetésről szoktak folytatni. Ebben a vitában kell győzelemre vezetnie a V4-et a lengyel kormányfőnek, és remélhetőleg ez sikerülni is fog neki – mondta Orbán Viktor.