×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A németek elsődleges céljuknak az Európai Unió gazdaságának megerősítését tekintik

 

Július elsején vette át Németország az Európai Unió soros elnökségét. Az elnökség ideje alatt a németek elsődleges céljuknak az Európai Unió gazdaságának megerősítését tekintik. Ezenkívül szeretnének foglalkozni a migráció kérdésével és a klímavédelemmel is.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter átnyújtja a jelképes elnökségi stafétát Heiko Maas német külügyminiszternek (Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger)

Együtt újra erőssé tesszük Európát! mottóval készült Németország a féléves uniós elnökségre, amelyet július elsején vett át Horvátországtól. A német kormány közlése szerint azokra a hatalmas kihívásokra koncentrálnak, amelyek az Európai Unió előtt állnak.

Több fontos területen kell olyan megoldást találni, amely minden tagállamnak elfogadható

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1 Unió 27 című műsorában elmondta, a német elnökség programja az eddig közzétettek szerint

elsősorban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezeléséről szól majd.

Ezenkívül az elnökség alatt kell elfogadni a következő hétéves uniós költségvetést, valamint meg kell határozni az Egyesült Királysággal a jövőbeli viszonyrendszert is. Napirenden lesz még a klímavédelem és a digitalizáció, emellett a következő hónapokban el kell fogadni az Európai Unió hétéves költségvetését. Terveik között szerepel egy migrációs és bevándorlásügyi reform is.

Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője elmondta a német elnökség első és legaktuálisabb feladatának a járványhelyzet okozta gazdasági problémák megoldását tekinti. Kiemelte, a németek fő célja, hogy

megerősítsék az Európai Unió gazdasági erejét, és visszaszerezzék az unió versenyképességét a gazdasági piacon.

Ennek eléréséhez egy olyan koncepciót, egy olyan tervet szeretnének kidolgozni, amely az összes európai uniós tagállamnak segít, hogy stabilizálja a gazdaságát, és ezáltal együttesen egy erős gazdaságot építsenek ki.

Az Európai Bizottság már kidolgozott egy javaslatot, amellyel a gazdaságot felpörgetnék 

A koronavírus-járvány nem várt gazdasági visszaesést hozott az Európai Unió tagállamaiban. Gyakorlatilag egyik napról a másikra álltak le szektorok, mint például a turizmus, vendéglátás vagy éppen az autóipar. Az Európai Bizottság már kidolgozott egy javaslatot, amellyel a gazdaságot felpörgetnék.


Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egy 750 milliárd eurós mentőcsomagot javasolt. Ez két részből állna. Része lenne egy ötszázmilliárd eurós vissza nem térítendő támogatási alap, valamint egy 250 milliárd eurós hitelcsomag. Ezzel a pénzügyi csomaggal 1100 milliárd euróról 1850 milliárd euróra emelkedne az Európai Unió 2021-27-es költségvetési összege. Vagyis a két kérdést együtt kellene kezelnie az elnökségnek.

A mentőcsomagról azonban egyelőre nincs egyetértés. A tagállamok ugyanis nem tudtak megállapodni abban, hogy milyen formában fizessék vissza a hitelt.

Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta, a németek erőfeszítéseket tesznek majd annak érdekében, hogy az eddigi vitás kérdéseket, amelyek az integráció továbbfejlesztése útjában álltak, megoldást találjanak, mivel folytatni akarják az integrációt.

Komoly vita várható a menekültügyi kérdésben is

Nagy vita várható a menekültügyi rendszer reformjával kapcsolatban is.

Az Európai Bizottság ugyanis migránskvótákat vezetne be, valamint kötelezővé tenné a szolidaritást a tagállamoknak.

Halkó Petra kiemelte, egyelőre kérdés, hogy mit értenek közös megoldás alatt, ugyanis azok az országok (a visegrádi 4-ek), amelyek bevándorlásellenes álláspontot képviselnek, illetve a kötelező kvótával szemben léptek fel az elmúlt időszakban, nem azt állítják, hogy nem szeretnének segítséget nyújtani a rászorulóknak, csupán azt, hogy helyben, szülőföldjükön szeretnék támogatni őket.

A gazdasági kérdésekben várhatóan július közepén lehet előrelépés az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésén, akkor dönthetnek a gazdasági mentőcsomagról is.

A címlapfotó illusztráció.