×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU-s vezetők elítélték a hongkongi nemzetbiztonsági törvény megszavazását

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke keddi EU-Dél-Korea-csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatón egyöntetűen elítélte a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amelyet kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden szavazott meg.

A várhatóan július 1-jén hatályba lépő törvényről Michel elmondta, hogy az komoly mértékben aláássa Hongkong autonómiáját, és káros hatással lesz az igazságszolgáltatására, valamint a jogállamiságra. Von der Leyen hozzátette, hogy az EU már tárgyal nemzetközi partnereivel a lehetséges válaszintézkedésekről, de hangsúlyozta, hogy körültekintően kell dönteni.

A vezetők Mun Dzse In dél-koreai elnökkel folytatott tárgyalásukkal kapcsolatban megerősítették az immáron tizedik évfordulóját ünneplő EU-Dél-Korea-stratégia iránti elkötelezettségüket, és feltárták az együttműködés további területeit a stratégiai partnerség keretein belül.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Michel és von der Leyen méltatta a Koreai Köztársaság kezdeményező és innovatív lépéseit, és hangsúlyozta a reagálási kapacitások, információmegosztás valamint az együttműködés fontosságát, az oltások és gyógyszerek kutatásában és fejlesztésében.

Az elnökök ösztönözték továbbá, az EU és a Koreai Köztársaság közötti szabadkereskedelmi megállapodás végrehajtását, és protekcionizmus elleni harcot, illetve az együttműködést a fenntartható fejlődés és az éghajlatváltozással foglalkozó párizsi megállapodás végrehajtása terén.

Az EU vezetői végül megerősítették elkötelezettségüket Észak-Korea és Dél-Korea közötti béke és jólét elérése és a nukleáris és más tömegpusztító fegyverektől mentes Koreai-félsziget érdekében.