×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jelenlegi államfő, Andrzej Duda a legesélyesebb a mai lengyelországi választáson

 

Ma tartják Lengyelországban az elnökválasztást. A szavazást a koronavírus miatt kellett elhalasztani. A tizenegy induló jelölt közül a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda és a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a legesélyesebbek.


Lucie Szymanowska az MTVA varsói tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában elmondta,  hét órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek. Hozzátette, a szavazók este kilenc óráig adhatják le szavazataikat, majd kilenc óra után a hírcsatornák közlik az exit-poll eredményeket.

Szavazók a lengyel elnökválasztás első fordulójában Szczecinben (Fotó: MTI/PAP/Marcin Bielecki)

Kiemelte, felmérések szerint a jelenlegi államfő, Andrzej Duda a legesélyesebb a győzelemre. Hozzátette, az idei elnökválasztáson összesen tizenegy jelölt indult. Andrzej Duda fő riválisa Varsó főpolgármestere, a fő ellenzéki párt jelöltje, Rafal Trzaskowski.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyik lányának társaságában átveszi szavazólapját a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban (Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak)

Azt is elmondta, Andrzej Dudanak a júniusi felmérések szerint 39 és 43 százalék között mozgott a támogatása, Rafal Trzaskowskinak 28 és 32 százalék között, ennek következtében valószínűsíthető, hogy sor kerül egy második fordulóra is július 12-én, mivel az előzetes felmérések szerint egyik jelölt sem fog ötven százalék feletti szavazatot kapni.

A többi jelölt esetében még nagyobb százalékos eltérések vannak az egyes felmérések között. Jelentősebb eredményt még a függetlenként induló liberális katolikus újságíró, Szymon Holownia érne el (átlagosan 10 százalék). A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak 8 százalék körüli népszerűségnek örvend. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz mintegy 6 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 4 százalékos népszerűséget könyvelhet el.

Szavazók állnak sorban a lengyel elnökválasztás első fordulójában Varsóban (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Elmondta, a választásokat eredetileg május 10-én tartották volna, de az ellenzéki pártok nyomására elhalasztották azt a koronavírus járvány miatt.

A címlapfotó illusztráció.