×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Babis visszautasította az EP őt bíráló határozatát

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton visszautasította az Európai Parlament (EP) előző napi állásfoglalását, miszerint összeférhetetlenség lenne politikai és vállalkozói tevékenysége között.

Andrej Babis, cseh kormányfő (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A kormányfő úgy véli, az őt bíráló EP-határozat mögött a testület egyes cseh képviselőit kell keresni, akik arra törekednek, hogy Brüsszelben lejárassák Csehországot.

Babis szerint a Cseh Köztársaság miniszterelnöke elleni, uniós pénzeszközök hűtlen kezelése és lehetséges összeférhetetlenségek miatt indított büntetőeljárás újbóli megnyitása című határozat célja, hogy befolyásolja a könyvvizsgálói folyamatok eredményét az Európai Unióban.

Az állásfoglalást pénteken késő este fogadta el az Európai Parlament.

A szavazatát leadó 664 képviselő közül 510 támogatta a határozatot, 53-an ellene szavaztak és 101-en pedig tartózkodott.

Az EP honlapján megjelent beszámoló szerint a parlament sajnálatát fejezte ki, hogy a cseh kormányfő aktív szerepet vállal az uniós költségvetés végrehajtásában azzal egyidejűleg, hogy a hírek szerint az Agrofert vállalat irányításában is részt vesz.

Az Agrofert az egyik legtöbb uniós forrásban részesülő vállalat Csehországban. A cseh miniszterelnök feltételezett összeférhetetlenségét jelenleg hivatalos uniós vizsgálat térképezi fel.

A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy akiről bebizonyosodik, hogy üzleti érdekei összeférhetetlenek a kormányzat legmagasabb szintjén betöltött pozíciójával, annak meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget.

A 21 cseh EP-képviselő közül 12-en támogatták a dokumentumot, heten ellene voltak, ketten pedig tartózkodtak. A határozatot a cseh ellenzéki pártok képviselői támogatták, míg a Babis által vezetett ANO hat képviselője közül öten ellene voltak, egy pedig tartózkodott.

Ellene szavazott az ellenzéki Közvetlen Demokrácia (SPD) két európai képviselője is.

A kormányt kívülről támogató kommunisták EP-képviselője tartózkodott.

„Nem nagyon akarom kommentálni a határozatot. Mindenki tudja, hogy cseh európai képviselők állnak mögötte, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy Brüsszelben megkárosítsák Csehországot” – áll Babis nyilatkozatában. „Állandóan ugyanarról van szó. Politikai harcról, amelyet néhány cseh politikus és párt Csehországból átvitt az Európai Parlamentbe” – vélte Babis.

A cseh kormányfő szerint az Európai Parlament olyan ügyben foglalt állást, amelyet konkrétan nem ismer, és bizonyítékok nélkül igyekszik befolyásolni egy büntetőeljárást.

„Szerintem ezt a cseh igazságszolgáltatási rendszerre kifejtett politikai és médianyomás, illetve a cseh belügyekbe való beavatkozás bizonyítékának lehet tekinteni” – szögezte le Babis.