×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára

 

Az országgyűlési mellett, tartományi és önkormányzati választásra készül Szerbia. A voksolásokat június 21-én tartják. Ekkor eldől az is, hogy mekkora érdekérvényesítő ereje van a délvidéki magyarságnak.

Aleksandar Vucic szerb elnök közölte: a járványhelyzet nem indokolja a június 21-ére tervezett általános választások elhalasztását. A voksoláskor a szavazópolgároknak kesztyűt és maszkot kell viselniük.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a 12. parlamenti választás. 1990 óta negyedszer történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi parlamenti és szerb parlamenti szavazást.

A 6,5 millió választópolgár június 21-én a köztársasági parlament 250, valamint a vajdasági tartományi képviselőház 120 mandátumáról, illetve több mint 170 önkormányzat összetételéről dönt.

Mivel

az országot 2012 óta a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt koalíciója vezeti,

így nem is vitték túlzásba a kampányígéreteket, inkább az eddigi munka folytatására helyezték a hangsúlyt. Az ellenzék sem bizonyult kreatívnak az idén, kampányuk a „Mi nem ők vagyunk, mi máshogy csinálnánk” elképzelt szlogennel foglalható össze.

A Szerb Haladó Párt (SZHP) óriásplakátja Szabadkán (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Fontos szerepet játszik a gazdasági teljesítmény

A Szerb Haladó Párt választási kampányában nagy szerepet kapott a közelmúlt viszonylag jó gazdasági teljesítménye, ezt folytatni szeretnék, ha nem következik be költségvetési krízis. Ebben nagyon sok szempont van, ami magyar szempontból is fontos, ilyen például a vasútvonal felújítása” – mondta Juhász József történész az M1 Ma este című műsorában.

Becsvágyó tervvel vágott azonban neki a választásoknak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ),

hiszen amellett, hogy legalább öt képviselői helyet szeretnének megszerezni a belgrádi parlamentben, szeretnék, ha Szabadkának ismét magyar polgármestere lenne Pásztor Bálint VMSZ-alelnök személyében.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) óriásplakátja Szabadkán (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Alacsony részvételre számítanak

A VMSZ nagy erőket fektetett a kampányba. Szimbolikus jelentőségűnek tekintik, hogy a szabadkai polgármesteri helyet megszerezzék. Kiegyenlítettek az erőviszonyok, szinte lehetetlen megjósolni az eredményt – tette hozzá a történész.

A koronavírus-járvány miatt a szakértők alacsony részvételre számítanak. Ráadásul az ellenzéki pártok bojkott felhívással éltek.

Legutóbb 56 százalék volt a részvételi arány, ettől biztosan alacsonyabb lesz idén – mondta a történész. Kifejtette, ez a VMSZ szempontjából még jól is jöhet, ugyanis a viszonylag kisebb létszámú választóközönség súlyát emelheti.

A címlapfotó illusztráció.