×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A belső határok megnyitására kéri a tagállamokat az EB

 

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-én, azaz jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat az EU-n belül.

Résztvevők a csíkszeredai Szent Kereszt-templom udvarán bemutatott misén (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Cikkünk frissült.

A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívüli országokból az EU-ba érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az unión kívüli országok közül többnek az egészségügyi helyzete továbbra sem stabil, így a bizottság ebben a szakaszban nem javasolja az utazási korlátozások teljes megszüntetését.

Nyomatékosította, hogy

az utazási korlátozások feloldásának mindenképpen fokozatosan kell megtörténnie,

és a folyamatnak uniós szinten összehangoltnak kell lennie.

Elmondása szerint a bizottság a tagállamokkal együttműködve objektív feltételeken alapuló listát készít olyan országokról, ahonnan engedélyezni fogja a beutazásokat. A feltételek a járványügyi helyzetet, a távolságtartási szabályok betarthatóságát veszik figyelembe. Hangsúlyozta: a határnyitásnak kölcsönös alapon kell működnie.

„A nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően a listán lesz, mivel ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban, sőt akár jobbnak is mondható” – mondta Johansson.

Romániában ismét 200 felett az új fertőzések száma

Romániában ismét 200 fölé ugrott az egy nap alatt jegyzett új koronavírusos fertőzések száma – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által csütörtök kora délután közzétett adatokból.

Az adatsor szerint az elmúlt 24 órában 237 megbetegedést jegyeztek, ami 30 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt egy hónap átlaga. Ráadásul nem egyedi kilengésről van szó, mert a szerdai érték is magasabb volt a korábbi 30 nap átlagánál.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a vírus február 26-i romániai megjelenése óta 21 182-en fertőződtek meg az országban. Közülük 15 283-an (a fertőzöttek 72 százaléka) meggyógyultak, 1369-en (a fertőzöttek hat százaléka) pedig meghaltak.

Jelenleg 4530 fertőzött személyt ápolnak a kórházakban, közülük 153-at intenzív osztályon.

Oroszországban az új koronavírus okozta, igazolt Covid – 19 fertőzések száma meghaladta a félmilliót, a halálozásoké pedig a 6500-at a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint.

A fertőzések száma az elmúlt napon 8779-cel 502 436-ra emelkedett. Ez 1,8 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 36,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 238-cal 234 754-re nőtt. A halálozások száma 174-gyel 6532-re, a gyógyulásoké pedig 8779-cel 261 150-re emelkedett.

Ukrajnában minden eddigit meghaladó számú, 689 új koronavírusos esetet azonosítottak az elmúlt egy nap alatt, velük együtt a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 29 070-et – közölte az egészségügyi minisztérium.

Csökkent a halálozások napi száma Olaszországban

Ötvenháromra csökkent a koronavírus halálos áldozatainak napi száma Olaszországban, amely a legalacsonyabb adatnak számít március 2. óta a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatása szerint. Az országban hétfőn újranyitják a mozikat, színházakat és szabadtéri diszkókat is.

A halottak száma csökkent az egy nappal korábbi 71-hez képest.

Az egyik gócpontnak tartott Emilia Romagna tartományban most először egy beteg sem hunyt el.

A halottak száma országosan elérte a 34 167-t. Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 30 ezerre csökkent, a gyógyultaké 171 ezer fölé emelkedett. Svédországban rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában – közölték az ország egészségügyi hatóságai csütörtökön.

A tájékoztatás szerint 1417 esettel 48 288-ra gyarapodott az igazolt fertőzöttek száma. Az illetékes hatóság a kimutatott esetek rendkívüli növekedését a koronavírus-tesztek fokozott végzésével magyarázta. Ezzel ugyanis olyan emberek szervezetében is kimutatták a vírust, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Utasok a milánói Központi pályaudvaron (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fotogramma/Carlo Cozzoli)

A több mint 10 milliós országban az elhunytak száma az utóbbi 24 órában 19-cel 4814-re emelkedett, ez lakosságarányosan kirívó az észak-európai államok között.

Világszerte 7 360 239 ember fertőződött meg

Világszerte 7 360 239 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 416 201, a gyógyultaké pedig 3 454 807 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban a fertőzöttek száma 7 238 768 volt,

a halálos áldozatoké 411 279, a gyógyultaké pedig 3 371 823.

Afrikában a vakcina kifejlesztéséig vélhetően folyamatosan, gyorsuló ütemben emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, Dél-Afrikát, Kamerunt és Algériát emelve ki a járvány gócaiként a kontinensen.

„Noha az afrikai esetek csupán kevesebb mint 3 százalékát teszik ki világviszonylatban a koronavírus-fertőzéseknek, nyilvánvaló, hogy a járvány itt gyorsulni fog” – jelentette ki Matshidiso Moeti.