Trump: A józan ész kívánja meg Oroszország meghívását a G7-ek tanácskozására

 

A józan ész kívánja meg Oroszország meghívását a G7-es országcsoport csúcsértekezletére – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fox rádiónak adott szerdai interjújában.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: EPA/Shawn Thew)

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy sokkal könnyebb lenne bizonyos kérdésekre megoldást találni, ha a tárgyalóasztalnál helyet foglalna Vlagyimir Putyin orosz elnök is. „Sok téma van, amelyet megbeszélhetnénk Putyinnal” – fogalmazott Trump, hozáfűzve, hogy ha az orosz elnök jelen van, akkor „megcsinálhatunk dolgokat”.


Donald Trump kitért belpolitikai kérdésekre is, elsősorban a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéssorozatra. Tagadta az amerikai AP hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülését, miszerint a biztonsági óvóhelyre kísérték a tüntetések miatt.

„Ez hamis hír” – fogalmazott, és elmondta, hogy

nem kimenekítették őt, hanem a munkatársaival együtt megnézte a bunker állapotát.

„Napközben mentem le, hogy megnézzem, mert ki tudja, mikor lehet szükség az igénybe vételére” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kérte-e a Fehér Ház melletti Lafayette térről a tüntetők eltávolítását, amikor hétfőn meglátogatta a részben kiégett Szent János templomot, az elnök nemmel válaszolt. Hozzáfűzte, hogy nem vetettek be könnygázt a protestálók ellen.

Mark Esper védelmi miniszter szerdán tartott sajtókonferenciáján megerősítette:

a Nemzeti Gárda nem használt könnygázgránátot és gumilövedéket a Lafayette téren.

Az amerikai parkrendőrség még kedden arról adott ki közleményt, hogy lovas rendőröket vezényelt a helyszínre, füstbombák és nem-halálos gázpisztolyok, valamint paprikalövedékek használatára adott engedélyt a kövekkel dobálózó, erőszakos tüntetők megfékezésére.

A rádióinterjúban Donald Trump mindazonáltal kifejtette: a Nemzeti Gárda és a szövetségi rendfenntartó erők mozgósítása a fővárosban, Washingtonban példa lehet más tagállamok és városok számára is, hogyan lehet az erőszakot megfékezni. Megismételte korábbi álláspontját:

rendre és törvényességre van szükségünk”.

 

Hozzáfűzte még, hogy azokat az államokat és nagyvárosokat, ahol az erőszakos tüntetések zajlanak „nem republikánusok, hanem liberális demokraták irányítják”.