×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kinek az érdeke a politikai bizonytalanság?

 

Napok óta tartanak a zavargások az Egyesült Államokban, amit az váltott ki, hogy egy rendőri intézkedés miatt meghalt egy afroamerikai férfi Minneapolisban. A polgárháborús állapotokért az anarchista baloldal, az úgynevezett Antifa-mozgalom a felelős, amelyet Donald Trump amerikai elnök terrorszervezetnek minősített. A tüntetések több tagállamra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba torkollottak. Trump kilátásba helyezte a hadsereg bevetését arra az esetre, ha az érintett államok kormányzói nem képesek helyreállítani a rendet.

(Fotó: EPA/Samuel Corum)

Egyre több amerikai tagállamban terjed a tüntetéssorozat, kis- és nagyvárosokban egyaránt. Los Angelestől Atlantáig több nagyvárosban mozgósították a Nemzeti Gárdát. Atlantában a tüntetők betörtek a CNN székházának épületébe, Washingtonban – ahol lezárták a Fehér Ház környékét – megtámadták a Fox televízió munkatársát.

Tudatosan felépített szervezet 

A magát antifasisztának nevező Antifa-mozgalom egy szélsőbaloldali, radikális militáns szervezet, ami az elmúlt évtizedben egyfajta világot átfogó hálózatot hozott létre – fejtette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Hozzátette,

tavaly Franciaországban a sárga mellényes tüntetések kapcsán ugyanezek a fekete ruhás, kapucnis, maszkos fiatalok bontottak rendet

a Champs-Élysées-én, és ugyanezek a fiatalok mentek neki a rendőröknek, rabolták ki a főutcán a luxusárukat árusító üzleteket, és ugyanezek a fiatalok voltak azok, akik tudatosan készítették a médiában jól használható vágóképeket, amivel demonstrálják a velük szemben fellépő rendőri brutalitást. Itt egy nagyon tudatosan megkomponált, és felépített mozgatott szervezetről beszélünk.

Magyarországon nem divatos kirekesztő totalitárius ideológiákat követni

Az Antifa-mozgalom hazai képviselői kevesen vannak. Nincs ennek a fajta viselkedésnek mély társadalmi beágyazottsága Magyarországon. Azt viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyan megjelent Magyarországon is az elmúlt évszázadban mindenféle szélsőséges politikai ideológia és azok képviselői is, de a mai generációk alapvető élménye nem valami féle antifasiszta küzdelem vagy fasiszta elnyomás, ami ellen küzdeni kell, hanem egy majdnem ötven évig tartó kommunista diktatúra, ami nagy részben szintén antifasisztának nevezte magát a kezdetekben

– emlékeztetett Szabó Dávid külpolitikai elemző.

Hozzátette, ma Magyarországon egyáltalán nem számít divatosnak kirekesztő totalitárius ideológiákat követni, ezt csak egy bizonyos intellektuális kör, illetve médiakör tartja nemcsak megengedhetőnek, de kívánatosnak is. Az ő hatásuk azonban, most úgy tűnik, hogy leginkább Budapest belső kerületeire koncentrálódik.

Ezek a fiatal gyerekek egy kicsit elszabadultak?

Ma Magyarországon egyes emberek úgy gondolják, hogy kétféle szélsőséges ideológiai alapú erőszak között különbséget lehet tenni.

Míg a szélsőradikális jobboldali erőszak elítélendő, addig a radikális szélsőbaloldali kommunista erőszak egy „üdvözlendő” dolog

– emelte ki a külpolitikai elemző

Horváth József elmondta, egyfajta bocsánatos bűnként kezeljük a baloldali radikalizmust. „A média egy jelentős része is azt sugallja, hogy ezek a fiatal gyerekek egy kicsit elszabadultak, de majd visszatérnek a karámba, és egy ilyen cinkos összekacsintás van, mintha ez egy bocsánatos dolog lenne” – fűzte hozzá.

(Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo)

A titkosszolgálatnak, a biztonsági szerveknek, a rendőrségnek nagyon nehéz dolga van, mivel hatékonyan működik a a szélsőbaloldali anarchisták relativizálása.

Minden rendvédelmi szerv fél attól, hogy ne süssék rá azt, hogy politikai megfontolásból folytatja a felderítő munkáját,

esetleg politikai okokból akadályozza a tevékenységüket vagy a demokrácia játékszabályait nem engedi kibontakozni – hívta fel a figyelmet.

A politikai felelősség kérdését is fel kell vetni, amíg a rendvédelem nem kap egyértelmű és politikai oldalaktól független utasítást” – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Példaként említette az iszlám radikális terrorszervezettel szembeni vagy az antiszemita megnyilvánulásokkal szembeni fellépést.

Ehhez képest a szélsőbaloldali radikális csoportok megítélése baloldali kormányok esetében olyan, ami nem teszi lehetővé a velük szembeni hatékony felderítő munkát. Innentől kezdve egyenes út vezet oda, hogy az utcán olyan szörnyű képeket lássunk, amelyek már a társadalom alapjainak lebontását jelenti” – hangsúlyozta Horváth József.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.