×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brexit: Kompromisszum nélkül nem lesz békés a szakítás

 

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság küldöttségei megkezdik a Brexit-tárgyalások újabb fordulóját, ez már a negyedik. Nagy-Britannia előzetesen jelezte: amennyiben ez nem hoz eredményeket, elkezdik az előkészületeket arra, hogy az év végig „kiszakadjon" az európai közös piacról. Nagyon kevés az idő egy átfogó megállapodásra, és hogy változik-e a helyzet, az elsősorban az Egyesült Királyságon fog múlni

Eddig tehát mindig csalódottan távoztak a felek az egyeztetésekről. Még mindig nem tudni, hogy a fontos kérdésekben sikerül-e dűlőre jutni. A megegyezés pedig fontos lenne, mert az európai és a brit gazdaságot sem kímélte a vírusválság. Egy biztos, kompromisszum nélkül nem lesz békés a szakítás.

Gazdasági problémát okozhat, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről – erről Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense beszélt az M1-en.

A szakértő arra mutatott rá, hogy az év elején jogilag kiléptek a britek az unióból, de az átmenti időszakban, december 31-éig sem az EU sem az Egyesül Királyság gazdasága nem érzi még meg a szakítást.

Hozzátette: a koronavírus-válság sok ország gazdaságában komoly gondokat okoz,

a briteknél két százaléktól akár tíz százalékot meghaladó mértékű visszaesés lehetséges.

Gálik Zoltán szerint ha ehhez még hozzáadódik egyebek mellett a vámok bevezetése, az adminisztratív akadályok felállítása, illetve ha nem születnek megállapodások a légügyi területen, az a mindennapi életet is megnehezítheti majd.

Elmondta,

az Egyesült Királyságnak lehetősége van arra, hogy ne kössön megállapodást az unióval,

ami azt jelentené, hogy a világ egyik legnagyobb egységes piacához nem férnének a továbbiakban hozzá, azon feltételek mentén, mint ahogy most hozzáfér, de ha szeretnének valamit, azért cserébe az EU elvárja bizonyos szabályok betartását.

Ez Egyesült Királyságnak a legfontosabb, hogy a szolgáltatási piacon és az áruforgalomban hozzáférjen az EU bizonyos kedvezményeihez. Az unió viszont elvárja, hogy a királyság a munkaügyi, környezetvédelmi, szociális szabályozások terén ne térjen el jelentősen az európai szabványoktól – hangsúlyozta Gálik Zoltán.

Jelenleg az uniós exportnak csak hét százaléka megy az Egyesült Királyságba, azonban a brit export 47 százaléka az unióba irányul – hangzott el a műsorban.

A címlapfotó illusztráció.