×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kudarcot vallott Svédország próbálkozása a koronavírus-járvány megfékezésében

 

Svédországban gyakorlatilag semmilyen korlátozást nem vezettek be a koronavírus-járvány miatt. A kormány a tömeges immunitást akarta elérni, azonban úgy tűnik kudarcot vallott, hiszen a svéd nemzeti bank hét-tíz százalékos gazdasági visszaeséssel számol, miközben a munkanélküliség elérheti a tíz százalékot is. Emellett pedig világszinten is kiugró a halálesetek száma.

Szájmaszk nélkül piknikeznek a svédek (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery)

Szinte egyetlen üres asztal sem volt az éttermek teraszán Stockholmban. Svédországban ugyanis gyakorlatilag semmilyen korlátozást nem vezettek be a koronavírus-járvány miatt. A kormány a tömeges immunitást akarta elérni. Ennek a lényege, hogy a társadalom jelentős része átesik a fertőzésen, és így védettséget szerez. Ennek következtében a vírus terjedése elhal.

Kudarcnak tartják a svéd próbálkozást

A svédek a gazdasági károk elkerülése miatt választották ezt az utat, mostanra azonban szinte minden szakértő kudarcnak tartja ezt. Egyrészt a svéd nemzeti bank hét-tíz százalékos gazdasági visszaeséssel számol, miközben a munkanélküliség elérheti a tíz százalékot is. Emellett pedig

világszinten is kiugró a halálesetek száma.

Május utolsó hetében elérte a tizenkét százalékos szintet. Ezen kívül pedig a tömeges immunitást sem sikerült teljes mértékben elérni.

Palócz André, a Századvég vezető elemzője az M1 Unió 27 című műsorában elmondta, sajnálatos módon Svédországnak egyelőre egészségügyi szempontból  nem sikerült megfelelően kezelni a koronavírus-járványt, hiszen

a százezer főre jutó halálozási szám száz fő felett van,

1993 óta most a legmagasabb Svédországban ez a mutató. Azt is elmondta, a tömeges immunitás kérdésében a svéd társadalom megosztott, a svédek egy része még szeretne bízni  abban, hogy ez a „kezelés” működni fog. Ám azt tapasztalják, hogy az ország több régiójában sem sikerült kezelni a helyzetet.


A svéd modell tapasztalatai egy könyvre való irodalmat tesznek majd ki” – mondta Szabó Dávid. Hozzátette, ezek arról fognak szólni, hogyan történhetett meg a világ egyik legfejlettebb, legjobb egészségügyi ellátórendszerrel rendelkező országában, hogy emberek ezreit áldozták fel azért, hogy mások három-négy nappal tovább tudjanak dolgozni, vagy óvodába küldeni a gyerekeiket.

Az időseket nem tudták megvédeni 

A hivatalos svéd adatokból kiderült, hogy a gazdaság mellett az időseket sem tudták megvédeni. Az áldozatok kilencven százaléka hetven év feletti állampolgár. Minden második idős ember valamelyik idősotthonban fertőződött meg és hunyt el. Országszerte több mint 500 idősotthonban jelent meg a vírus Svédországban. A gondozók jelentős részének nem volt védőfelszerelése, sokan pedig

akkor is idősekkel foglalkoztak, amikor már a betegség tünetei is megjelentek náluk.

Így maguk a gondozók terjesztették a vírust.

Szabó Dávid külpolitikai elemző elmondta, rengeteg idős, beteg ember halt meg Svédországban a járvány következtében. Hozzátette, véleménye szerint fel kell tenni a kérdést, mennyire erkölcsös, mennyire fér bele az európai értékrendbe, hogy számszerűsítsék ezeknek az idős, a társadalombiztosítást ugyanúgy fizető, a svéd államnak ugyanúgy adózó, és az elmúlt évtizedeik során a svéd gazdaságot felépítő embereknek az életét.

A vírus a migránslakta negyedekhez köthető inkább 

A Migrációkutató Intézet vizsgálata szerint a vírus terjedése nagyban köthető a migránsok lakta negyedekhez Svédországban. Bár az ország lakosságának mindössze fél százalékát teszik ki a Szomáliából érkezett illegális bevándorlók, mégis a betegek öt százalékát adják.

Szociális távolságtartási szabályokat sem vezettek be

Svédországban még szociális távolságtartási szabályokat sem vezettek be, még csak ajánlások szintjén sem.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója kiemelte, a közép-európai válságkezelési modell volt az, ami kifejezetten sikerre vezetett, hiszen időben hozott kellően szigorú intézkedéseket. Hozzátette, a védekezésben ezekben az országokban a társadalom is partner volt, betartották a kormányok által hozott intézkedéseket.

A svéd halálozási adatok még a sokáig a járvány gócpontjának számító Olaszország halálozási mutatóinál is rosszabbak, sőt, az Egyesült Államokénál is kedvezőtlenebbek.

A statisztikai adatokból kiderült, hogy Svédországban ötször annyian haltak meg a koronavírus szövődményeitől, mint Norvégiában, Dániában és Finnországban együttesen. A svéd kormány úgy próbája meg csökkenteni a hiányosságokat az idősotthonokban, hogy kétéves programot indít idősápolók képzésére, de továbbra sem vezet be korlátozásokat.

A címlapfotó illusztráció.