Macron: Az oltóanyagnál nem érvényesülhetnek a piaci törvények

 

Emmanuel Macron szerint a koronavírus elleni oltóanyagra nem vonatkoznak tisztán a piaci törvények. A francia államfő a Sanofi francia alapítású gyógyszeripari csoportnak üzent, amely jelezte, hogy elsőbbséget ad majd az Egyesült Államoknak, ha sikerül kifejlesztenie a vírus okozta Covid – 19 betegség elleni oltást – tudatta csütörtökön a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron, francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Pool/Ludovic Marin)

A nyilatkozat érzékenyen érintette mindazokat, akik a vírus ellen küzdenek, így az elnököt is, aki a jövő hét elején fogadja hivatalában a Sanofi vezetőit – tette hozzá az Elysée-palota.


„Az elmúlt hónapok erőfeszítései bebizonyították: elengedhetetlen, hogy az oltóanyag a világ közjavai közé tartozzon, és ne a piac törvényei alá essen” – mondta egy elnöki forrás a francia hírügynökségnek.

Az elnöki hivatal szerint

azért kell folytatni az erőfeszítést, hogy a pandémiára egy összehangolt és közös válasz szülessen

valamennyi szereplő részvételével. Ennek érdekekében fogadja Emmanuel Macron jövő héten a gyógyszergyártó képviselőit, mert „fontos, hogy a Sanofival együtt folytatódjon az előrelépés”.

Édouard Philippe miniszterelnök csütörtökön egyeztetett Serge Weinberggel, a Sanofi igazgatótanácsának elnökével. A kormányfő megerősítette: az oltóanyaghoz való hozzáférés mindenki számára biztosított kell, hogy legyen.

Franciaországban heves vitát váltott ki Paul Hudson, a Sanofi vezérigazgatójának szerdai interjúja, amelyben arról beszélt, hogy ha kifejlesztik a vakcinát, akkor a vállalat „elsőként” az Egyesült Államokat látja majd el oltóanyaggal, mert ez az ország részt vállal a kifejlesztés kockázataiból is.

A Sanofi ugyanis az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztését az amerikai egészségügyi minisztérium egy hatóságának (Barda) a támogatásával és vele együttműködésben végzi.

A francia kormány nyilatkozatait követően a Sanofi az európai hatóságokra hárította a felelősséget, azt kérve tőlük, hogy legyenek ugyanolyan „hatékonyak”, mint az amerikai illetékesek.