×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az eurózónában akár 7,7 százalékos zuhanásra is számítanak

 

Az Európai Bizottság közzétette tavaszi gazdasági előrejelzését, ami már számol a járvány hatásaival. Ahogyan az várható volt mindenütt rendkívül kedvezőtlen a kép. Ugyanakkor a válságból való kilábalást szolgáló program is veszélybe kerülhet. A német alkotmánybíróság kétségbe vonja az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjának jogszerűségét, felülírva az Európai Bíróság korábbi ítéletét. Ez egyben kérdésessé teszi az uniós jog primátusát is a nemzeti jog felett.

Az Európai Unió történetének legsúlyosabb recessziója vár ránk  – jelentette be a héten a brüsszeli gazdasági biztos. Az Európai Unió 27 tagállamának gazdasága rekordmértékű, 7,4 százalékos visszaesés előtt áll. Az eurózónában pedig még ennél is nagyobb, 7,7 százalékos zuhanásra számítanak – közölte Paulo Gentiloni. Hozzátette, 2009-ben a legutóbbi válság idején 4,5 százalékos volt a visszaesés.

Egyetértés alakult ki arról, hogy

utoljára a két világháború között, a nagy gazdasági világválság idején volt ekkora bajban az európai gazdaság.

A koronavírus-járvány úgynevezett szimmetrikus sokkot okozott az unióban, vagyis mindenkit érint. Idén valamennyi tagállam recesszióba süllyed.  Egyértelműen látszik, hogy a mediterrán országok a legnagyobb vesztesek – részletezte Baraczka Eszter a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Görögországban várható a legnagyobb, 9,7 százalékos zsugorodás, az olaszoknál 9,5 százalék, Spanyolországban 9,4 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye. Kilenc százaléknál nagyobb veszteségre számíthat az ugyancsak főként turizmusból élő Horvátország, és 8,2 százalékkal esik vissza a francia gazdaság is. A másik véglet Lengyelország, ahol mindössze 4,3 százalékos csökkenésre számít a bizottság.

A GDP bajnokesélyes lengyeleknél ugyanakkor a várakozás szerint kilenc százalék fölé szalad az államháztartási hiány, bár a legnagyobb gond, ebben a kategóriában is Olaszországban és Spanyolországban várható. Mindkét tagállamban tíz százalék felett lesz a deficit, míg Bulgáriában mindössze 2,8 százalék.

Az elbocsátások szerint Görögországban csaknem 20 százalékos, Spanyolországban 19 százalékos munkanélküliséggel számolnak. Németországban ez a mutató csak négy százalék lehet.

Hét tagállamban is 100 százalék fölé emelkedik a teljes államadósság, a görögök már ennek kétszeresénél járnak, és elhagyta a 150 százalékot az olasz adósság állomány is.

 

Brüsszel Magyarországon hét százalékos visszaesést, ugyancsak hét százalékos munkanélküliséget és 5,2 százalékos hiányt vár,

ezzel a középmezőnyben vagyunk.

A bizottság szerint az év második felében megkezdődhet a kilábalás és jövőre hat százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Hasonló a várakozás egész Európában, valamennyi tagállamban növekedésre számítanak 2021-ben.

6,1 százalékos visszaerősödést várunk minden országban, az euró zónában 6,3 százalékot. De ez sajnos még nem lesz képes ellensúlyozni az idei veszteséget” – jelentette ki a biztos.

Az európai gazdaság 2021-ben még nem éri majd el a járvány előtti szintet. Már körvonalazódik, ki mennyit pumpált saját gazdasága életben tartására, de természetesen ez még messze nem tükrözi a pontos képet – ezt Brüsszelben is elismerik.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!