×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pompeo: Az Egyesült Államok kész bizonyos ügyekben együttműködni a WHO-val

 

Az Egyesült Államok a koronavírus-járvány miatti bírálatok ellenére is kész bizonyos ügyekben együttműködni az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO) – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy amerikai rádiónak adott interjújában csütörtökön.

Az amerikai diplomácia vezetője a gyermekbénulás elleni világméretű küzdelmet említette, mint lehetséges közös ügyet.

Megpróbáljuk feltárni, hogy van-e a WHO-nak olyan munkája, amelynek van értelme. A szervezet jó munkát végzett például a gyermekbénulás elleni küzdelemben egyes országokban” – fogalmazott Pompeo.

Donald Trump amerikai elnök április közepén jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO működéséhez nyújtott anyagi hozzájárulását, mert véleménye szerint a szervezet vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz késve reagált a koronavírus terjedésére, elfedte a valóságot a járvány kitörésekor, illetve félrevezető információkat és tanácsokat tett közzé a járványról. Az amerikai kormányzat úgy véli, hogy az etióp Gebrejeszusz Peking támogatását élvezi, és a járvánnyal kapcsolatos információkat illetően is Kína álláspontját támogatja.

Az Egyesült Államok az évi több mint 400 millió dolláros hozzájárulásával a legnagyobb anyagi támogatója a WHO-nak. Gebrejeszusz többször is kifejtette, hogy az amerikai hozzájárulás megvonása komoly nehézségeket okoz a szervezetnek bizonyos oltási programjai megvalósításában. A WHO-elnök konkrétan a gyermekbénulás elleni afganisztáni és pakisztáni oltások megszakadását említette.