Lesz-e brit uniós megállapodás, vagy a járvány felülírja ezt is?

 

Ha manapság a híroldalakra beírunk olyan európai uniós kulcstémákat, amelyek évek óta meghatározók, akkor a találatok között jóval kevesebbet találunk, mint korábban. A brit kilépéssel kapcsolatos tárgyalások például szinte meg sem jelennek, de a balkáni bővítéssel is ez a helyzet. A migráció is általában úgy kerül napirendre, hogy a járványhelyzetben, mit kellene tenni a menedékkérőkkel, migránsokkal. Az említés, a találatok hiánya ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ezek a kérdések teljesen lekerültek volna a napirendről, csak elbújtak. Ha az ember keres, akkor talál.

Nagy-Britannia január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból. Ezt követően az unió és a szigetország együttműködése az előzetesen rögzített  átmeneti időszakba lépett.

Egy brit kormánynyilatkozat szerint a tárgyalások az eredeti menetrend szerint zajlanak az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a jövőbeni kapcsolatokról. A járvány a tárgyalásokat annyiban mindenképpen hátráltatta, hogy például az uniós főtárgyaló Michel Barnier fertőzött volt.


Gállik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, egy példanélküli válságkezeléssel kell majd az elkövetkezendő időkben foglalkozni minden területen, nemcsak az Európai Uniónak, hanem az Egyesült Királyságnak is.

„Ez olyan kihívások elé fogja állítani a politikusokat, ami az elmúlt évtizedekben nem volt az uniós feladataik között, és ez biztos, hogy a Brexit folyamatot is valamilyen módon befolyásolni fogja” – tette hozzá.

„Valószínűleg, olyan óriási mértékben nem akarnak a britek eltérni attól az időzítéstől, amit ők maguknak határoztak meg. Azt mondják, hogyha júliusnak a végéig nem körvonalazódik a megállapodás, akkor vészforgatókönyv lesz a megállapodás nélküli kilépésről” – fejtette ki Gállik Zoltán.

Ha nem körvonalazódna megállapodás, Londonnak júniusig van ideje, hogy kérje a decemberben lejáró átmeneti időszak meghosszabbítását. Még  ha van is igyekezet a brit és az uniós tárgyalók részéről a továbblépés szándékát illetően, a március elején folytatott tárgyalásokon körvonalazott érdekellentétek továbbra is fennállnak.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!