×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Abszurd, hogy a LIBE szerint a kvótaügy a legfontosabb kérdés a koronavírus-járvány idején

 

Uniós tervre van szükség a Líbiából kimenekített migránsok tagállamok közötti elhelyezésére – mondta Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE bizottságának elnöke a napokban egy videókonferencián. Szakértők szerint abszurd, hogy a jelenlegi súlyos egészségügyi válsághelyzetben is a legfontosabb problémának a kvóták elosztásának kérdését tartja a bizottság. A kvótakérdés megoldására a szakértők már csak azért sem látnak lehetőséget, mert jelenleg proxy háború zajlik Franciaország és Olaszország eltérő líbiai érdekei miatt.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina)

Uniós tervre van szükség a Líbiából kimenekített migránsok tagállamok közötti elhelyezésére” –mondta Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnöke a napokban egy videókonferencián. Emlékeztetett arra, hogy a tengeren lévő migránsok felkutatása és kimentése nemzetközi kötelezettség, és ezt minden uniós tagállamnak be kell tartania.

Kérdés, hogy ezeket az embereket Európába kell-e szállítani, teret adva a még Líbiában várakozók érkezésének. Ez már csak azért is érdekes, mert az észak-afrikai országban továbbra is harcok dúlnak, a kormányerők mögött pedig felsejlik Törökország. Eközben pedig a Halifa Haftar tábornok vezette líbiai hadsereg bejelentette, hogy átveszi az ország irányítását.

Embertelen állapotok a líbiai menekülttáborokban 

Pénzváltó Nikolett, a Migrációkutató Intézet elemzője, a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a Líbiában tartózkodó migránsok egy része meglehetősen nehéz körülmények között él.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint mintegy hatszázötvenezer migráns tartózkodik Líbiában. A számok a valóságban azonban ennél valószínűleg sokkal nagyobbak, a szakértők egymillió fölé teszik a Líbiában tartózkodó migránsok számát” – tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a migránsok helyzete nem egyforma, az intézet adatai azt is mutatják, hogy ezeknek

az embereknek több mint nyolcvan százaléka jelenleg dolgozik, és nem is feltétlenül szeretne mind továbbindulni Európába,

különösen most, hogy a koronavírus-járvány ennyire intenzíven érinti az európai kontinenst.

Azonban a migránsok másik része, akik főként a környező afrikai államokból érkeztek, csak tranzitországként szerették volna használni Líbiát. Egy részük menekülttáborokban van az országban, és a helyzetük a legrosszabbnak mondható, ugyanis több helyen is azt lehet olvasni, hogy

a táborokban az emberek nem jutnak élelemhez, tiszta vízhez és egészségügyi ellátáshoz sem.

Pénzváltó Nikolett úgy véli, elsősorban rájuk gondolhatnak azok, akik az emberi jogok megsértését emlegetik a Líbiában tartózkodó menekültek kapcsán.

Abszurd, hogy a LIBE szerint a kvótaügy a legfontosabb probléma

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szerint igazán abszurd, hogy a LIBE a jelenlegi súlyos egészségügyi válsághelyzetben is a legfontosabb problémának a kvóták elosztásának kérdését tartja. Hozzátette, a kvótakérdés megoldását már csak azért sem tartja megvalósíthatónak, mivel a Líbia feletti befolyásért két uniós tagország, Olaszország és Franciaország között jelen pillanatban proxy háború zajlik.

A migránsok egyik alapvető menetfelszerelése az okostelefon

Horváth József arra is felhívta a figyelmet, hogy a migránsok körében

minden olyan hír szívóhatásként működik, amiben arról van szó, hogy helyzetük, befogadásuk újra terítékre került, és hogy egyes uniós bizottságok a befogadás mellett foglalnak állás.

Nem szabad elfeledkezni, hogy a hírek gyorsan terjednek a migránsok között, hiszen már 2015 óta az illegális bevándorlók menetfelszerelésének legfontosabb eszköze az okostelefon – tette hozzá.

Kiemelte, ha egyikőjük már bejutott az unió területére, első lépésként internet-hozzáférést keres, hogy tájékoztassa a többieket, akik később kelnek útra. Az információk akár órákon belül is eljuthat az érintettekhez.

Horváth József azt is elmondta, hogy ezek az információk nemcsak a tengerparton várakozó közel hatezer embert érik el, hanem eljut a több millió illegális bevándorlóhoz is, akik a Száheli-övezeten át próbálnak Líbiába jutni, hogy onnan tovább haladjanak Európa felé.

Úgy gondolja, hogy a LIBE  illetékesei, akik uniós színtéren próbálják a kvótakérdés kapcsán kialakult csatát megnyerni, azok az unió egészét teszik ki komoly kockázatnak, és még tovább akarják nehezíteni a tagországok helyzetét a jelenlegi válsághelyzetben is.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.