×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kaczynski: A járvány sokakban tudatosította az EU gyengeségét

 

Az Európai Unió (EU) komoly reformokra szorul, a koronavírus-járvány sokakban tudatosította a szervezet gyengeségét – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, volt kormányfő a Gazeta Polska hetilap kedden ismertetett interjújában.

Amennyiben most a koronavírus-járvány körüli helyzetből már levonhatók valamilyen gyakorlati következtetések, akkor annyi elmondható, hogy az EU nagyon komoly reformokra és változásokra szorul – szögezte le Kaczynski a niezalezna.pl konzervatív hírportálon részben már közzétett, szerdán teljes egészében megjelenő beszélgetésben.

Szerinte az EU a szuverén európai nemzetek szervezete kell hogy legyen. Az ENSZ alapokmánya szellemében az ilyen szervezet tagállamai a pontosan meghatározott területeken kívül maguk intézik dolgaikat, és ebbe senki sem jogosult beleszólni – mondta Kaczynski.

Meggyőződésem, hogy a járvánnyal összefüggő jelenlegi válság nagyon sok emberben tudatosította ez EU gyengeségét, megmutatta a nemzetállamok kulcsfontosságú szerepét –  jelentette ki.

Az európai információs politika az utóbbi évtizedekben a hazafias magatartások kiszorítását, így a saját haza iránti lojalitás gyengítését célozta – állapította meg. Úgy látta: a közvélemény ilyen befolyásolása részben hatékonynak bizonyult, például sikerült úgy beállítani Lengyelország és az EU viszonyát, mintha az ellentétes lenne. Közben az ilyen ellentét  teljesen mesterkélt – húzta alá a politikus.

Hangsúlyozta: Lengyelországnak az EU-ban kell lennie. Az unió viszont semmiképp sem valamiféle állam, hanem egy nemzetközi szervezet, melyre a tagállamok a gazdasági témák kivételével szuverenitásuknak csak nagyon kis részét ruházzák át.

A koronavírus-járvány kapcsán nyilatkozott az EU jövőjéről a Gazeta Wyborcza balliberális napilapnak március végén Donald Tusk is. Az Európai Néppárt elnöke, volt lengyel kormányfő, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform tiszteletbeli elnöke szerint az első levonandó következtetés az, hogy az EU-ra még nagyobb szükség van, mint eddig, mégpedig egységesebb, több eszközzel, több hatalommal felruházott unióra.

Ezt Tusk azzal indokolta: a világjárványok ismétlődni fognak, a választ ezért európai szinten kell megadni, a nemzetállami megoldások hosszú távon nem fognak működni, “mert a vírus kozmopolita. „Senki nem volt rá felkészülve” – reagált Tusk  az uniós járványkezelő intézkedésekre vonatkozó felvetésre.