Sanders felfüggesztette kampányát

 

Felfüggesztette a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott kampányát Bernie Sanders. A vermonti szenátor döntését szerdán jelentette be a kampánya munkatársai számára tartott telekonferencián.

A tájékoztató után a kampánycsapat közleményben tudatta, hogy a 78 éves szenátor felfüggeszti az elnökjelöltségért folytatott küzdelmet.

Bár a közlemény a felfüggesztés kifejezést használta, és nem azt írta, hogy a szenátor kiszáll a küzdelemből, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a párt elnökjelölt-állító konvencióján augusztusban Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, s ezzel Donald Trump amerikai elnök vetélytársa a novemberi elnökválasztáson.


A magát demokratikus szocialistának mondó Sanders a közlemény kiadása után nem sokkal videóüzenetben fordult híveihez. „A győzelemhez vezető út láthatóan lehetetlen” – mondta a szenátor.

Majd leszögezte: „arra a megállapításra jutottam, hogy a demokrata elnökjelöltségért folytatott harc nem lesz sikeres. Ezért ma bejelentem kampányom felfüggesztését”. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy mozgalmunk megnyerte az ideológiai csatát. Utalva a minimálbér emelésének és az egészségbiztosítás reformjának ügyére - amely kampányának fő témái közé tartozott – Sanders azt állította: „ennek az országnak a jövője a mi elképzeléseinken nyugszik”.

A szenátor nehéz és fájdalmas döntésről beszélt. Dicsérte vetélytársát, Joe Bident, és azt ígérte, hogy mellette áll Donald Trump legyőzése érdekében.

Joe Biden közleményben reagált Bernie Sanders döntésére. Dicsérte a vermonti politikust, mert szerinte ráirányította a közvélemény figyelmét a társadalmi egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra. „Sanders szenátor és támogatói megváltoztatták a társadalmi párbeszédet Amerikában” – írta közleményében Biden.

Az egykori alelnök ígéretet tett arra, hogy figyel Sanders híveinek szavára, és egyúttal kampánya támogatására sürgette őket. „Szükség van rátok” – fogalmazott.

Amerikai sajtójelentések szerint néhány szövetségese és híve megpróbálta Sanderst rábírni arra, hogy ne adja fel a küzdelmet. Érvelésük szerint a vermonti szenátor befolyásolhatta volna Biden álláspontját néhány kérdésben.

Ám a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűntek a lehetőségek, amelyek révén Sanders - de Biden is - széles tömegekhez szólhatna. Nincsenek politikai rendezvények, kampánygyűlések, és mind Biden, mind Sanders lemondott arról, hogy közönség nélkül, üres tévéstúdióban rendezett vitán vegyen részt.

Donald Trump a Twitteren reagált Sanders visszavonulására. „Ez pontosan úgy végződött, ahogyan a demokraták és a DNC akarta, úgy, ahogyan az a csalárd Hillary  fiaskójánál is történt. Bernie híveinek a Republikánus Párthoz kellene jönniük” – írta az amerikai elnök. A DNC, azaz a Demokrata Országos Bizottság a párt vezető szerve.