Levélben fordul az EB-hez a magyar jogszabályt illetően az EP

 

Az Európai Parlament levélben fordul az Európai Bizottsághoz, amelyben azt a kérdést teszi fel, hogy a bizottság miként kíván eljárni a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt illetően – közölte David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP internetes oldalára feltöltött videóüzenetében csütörtökön.

Sassoli, az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezletének ülését követően közétett üzenetében közölte: a levélben az uniós parlament arra kéri az Európai Bizottságot, állapítsa meg, hogy a jogszabály elfogadása az uniós szerződés – az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó – 2. cikkének súlyos megsértését jelenti-e.

„A szerződés vonatkozó cikke körvonalazza a demokrácián és a szabadságon alapuló értékeinket” – fogalmazott. A koronavírus-járvánnyal összefüggő európai fellépéssel kapcsolatban kijelentette: Európa válaszlépéseket tesz, bizonyítva a közös fellépés erősségét.

„Sokkal többet érünk el akkor, ha együttműködünk a vírus legyőzése elleni küzdelemben. Európa ereje a szolidaritásban van” – fogalmazott az EP elnöke.