Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar járványügyi törvény miatt

 

Több uniós ország – Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország – szerda este közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. A nyilatkozat az egyes országok külügyminisztériumainak honlapján jelent meg.

„A jelenlegi, példa nélküli helyzetben jogszerű, hogy a tagállamok rendkívüli intézkedéseket hozzanak polgáraik védelme és a válság leküzdése érdekében” – fogalmazott a nyilatkozat.

A szóban forgó országok ugyanakkor „mélységes aggodalmukat” fejezték ki a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok bizonyos intézkedések elfogadásából fakadó megsértésének kockázata miatt.

Hangsúlyozták, a rendkívüli intézkedéseket a feltétlenül szükséges intézkedésekre kell korlátozni, azoknak arányosnak és átmeneti jellegűeknek kell lenniük. Az intézkedéseket rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni, és tiszteletben kell tartaniuk az említett elveket, valamint a nemzetközi jogi kötelezettségeket.

A rendkívüli intézkedések nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát – húzták alá.

„Közösen kell leküzdenünk a válságot, amelynek folyamán közösen kell megőriznünk az európai alapelveket és értékeinket. Ezért támogatjuk az Európai Bizottság azon kezdeményezését, hogy figyelemmel kíséri a rendkívüli intézkedéseket és azok alkalmazását az unió alapvető értékeinek fenntartása érdekében. Arra szólítjuk fel az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsát, hogy szükséges esetben tuzze fel a kérdést napirendjére” – állt az említett uniós országok közös nyilatkozatában.