New York állam kormányzója nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére

 

Nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére Andrew Cuomo. New York állam kormányzója maga közölte ezt az NBC televíziónak adott interjújában kedden.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója (Fotó: EPA/Peter Foley)

Andrew Cuomo esetleges további politikai szerepvállalása azt követően  került az amerikai közélet érdeklődésének középpontjába, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta: nem bánná, ha New York kormányzója lenne a vetélytársa az őszi elnökválasztáson.

Trump úgy fogalmazott: Cuomo jobb jelöltje lenne a demokratáknak, mint Joe Biden. Bident, az Obama-kormányzat egykori alelnökét az eddigi előválasztási eredmények alapján várhatóan a Demokrata Párt elnökjelöltjévé választják a párt nyári elnökjelölt-állító konvencióján.

Régóta ismerem Andrew-t szerintem jobb jelölt lenne, mint az aluszékony Joe” – fogalmazott Trump. Az elnök az elmúlt napokban többször is elismerő szavakkal szólt Cuomo tevékenységéről a járvány idején.

Cuomo elhárította Trump felvetését, leszögezve, hogy nem az elnökjelöltség, hanem a járvány küzdelmeivel kíván foglalkozni. „Most nem a politizálásnak van itt az ideje” – mondta és leszögezte, hogy nem indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

Az elmúlt napokban Cuomo az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik legismertebb arca lett az Egyesült Államokban. Donald Trump elnökhöz hasonlóan naponta tart sajtókonferenciát, esténként tévés interjúkban anekdotázik az édesanyjához fűződő kapcsolatáról, a nagy, országos lapok portrékat közölnek róla. A The Washington Post hétfői számában egész oldalas riportban méltatta a kormányzót, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pedig kedden a Demokrata Párt felemelkedő csillagaként méltatta őt.

Elemzők közben arra mutatnak rá, hogy a demokraták elnökjelöltségére pályázó két politikus, Joe Biden és Bernie Sanders vermonti szenátor szinte láthatatlan a járvány idején, lényegében nem szólnak hozzá ehhez az országot foglalkoztató súlyos problémához. Elhárították az egymás közti további elnökjelölti vitákat is, s bár Biden a wilmingtoni villájában berendezett stúdióból kétszer is interjút adott a CNN televíziónak, de általános vélekedés szerint mindkét alkalommal belezavarodott a mondandójába.