×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Deutsch: Nem kap plusz forrást Magyarország

 

Az Európai Parlament videókonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást – közölte az uniós parlament csütörtökö

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

A forrást az egészségügyi rendszerek, kis- és középvállalkozások, munkaerőpiacok támogatására és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő a Kossuth rádió Európai idő című műsorában elmondta, az Európai Bizottság javaslata az Európai Unió (EU) tagországainak, mintegy 30 százalékának, tehár 8-10 tagállamnak jelentene segítséget. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, a gazdasági és társadalmi válság kezeléséhez jelent plusz forrást a tagállamoknak.

Elmondta, „az EU tagországainak kétharmada, több mint 15 ország, abban a helyzetben van, hogy a mostani európai bizottsági javaslat, és annak az Európai Tanács, illetve Parlament által történő megerősítése – hiszen jogalkotási kérdésről volt szó – nem jelent semmilyen plusz forrást”.

Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik. „A valóságtól nagyon távol álló hír terjed szinte a teljes magyar sajtóban, 5,6 milliárd eurós összeget írnak le különböző tudósítások, miszerint ekkora plusz forráshoz jut Magyarország” – hangsúlyozta.

A helyzet sajnos az, hogy egyetlen fillérnyi plusz támogatáshoz sem jutunk. Arról van szó, hogy az egyébként normálisan Magyarországnak járó regionális fejlesztési forrásokat időben egy kicsit előbb kapja meg a magyar költségvetés.

„Ez már mind olyan európai uniós forrás, amely a magyar költségvetésből már kifizetett uniós támogatást pótolja, egyetlenegy fillérnyi plusz támogatást nem jelent” – fűzte hozzá.

Az EU 2020-as költségvetése legkevesebb négymilliárd eurónyi olyan forrást tartalmaz, amely egyfajta költségvetési tartalék. Ezt előbb-utóbb indokolt lesz mozgósítani, mivel lehetőséget teremt például, hogy az eddig segítséget nem kapó uniós tagországok is plusz forráshoz jussanak. „Eurómilliárdokban jelölhetők meg azok az összegek, amelyeknek a megalapozottsága erősen kérdéses” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!