Az Európai Unió alapjogi ügynöksége a menedékkérők jogainak tiszteletben tartását sürgeti

 

A menekültek emberi jogainak az európai uniós tagállamok külső határain történő tiszteletben tartására hívott fel pénteken az Európa Tanács migrációs és menekültjogi képviselete az Európai Unió alapjogi ügynökségével közösen közzétett nyilatkozatában.

A nyilatkozat egyben útmutatóként szolgál az unió 27 és az Európa Tanács 47 tagállamának, hogy megfelelő óvintézkedésekkel akadályozzák a koronavírus-járvány terjedését, az emberi jogok tiszteletben tartásával egy időben.

Az állásfoglalás kihangsúlyozza, hogy a határvédelem, a közrend és közegészségügy védelme csakis az alapvető jogok garantálása mellett valósulhat meg. Továbbá iránymutatást ad azzal kapcsolatban, milyen jogorvoslati lehetőségek léteznek az erőszakos hatósági fellépések ellen, és milyen szabályok vannak érvényben illegális határátlépések esetében.

Iránytűként szolgálhat mindemellett az alapjogi ügynökség és az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogi kézikönyve, amely segít a tagállomoknak tájékozódni abban, hogyan lehet tiszteletben tartani a visszaküldési tilalmat, illetve, hogy mit lehet tenni a legkiszolgáltatottabbak, különösen a kísérő nélküli gyermekek támogatása érdekében – áll a nyilatkozatban.

Ezenfelül az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód megelőzésével foglalkozó bizottsága felhívta a tagállamok figyelmét a karaténban tartott emberek méltóságának és emberi jogaik tiszteletben tartására.