Conte reméli, hogy a vészhelyzet korábban véget érhet

 

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján álhíreknek nevezte az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti mozgáskorlátozás július 31-ig tartó meghosszabbításáról elterjedt információkat, hangsúlyozva, hogy a lakosság egészségvédelmi óvintézkedéseiről nem a társadalom, nem a tartományok, hanem a kormány dönt.

Giuseppe Conte a kormányülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a július végi dátum a január 28-án hat hónapra bevezetett vészhelyzet határideje. Cáfolta a korábbi sajtóhíreket, miszerint eddig akarják meghosszabbítani a mozgáskorlátozást is előíró óvintézkedéseket.

A miniszterelnök kijelentette, elméleti határidőről van szó: „bízom benne, hogy előbb véget ér ez a helyzet” – mondta. A kormányülésen elfogadott újabb rendeletcsomagban viszont az olasz hírügynökségek szerint az szerepel, hogy a jelenleg is érvényes óvintézkedéseket egymás követő, legfeljebb 30 napos időszakokra többször is meghosszabbíthatják, egészen július 31-ig.


A kormánynak legközelebb április 3-ig kell bejelentenie, meddig hosszabbítja meg a március 11-én bevezetett országos óvintézkedéseket, többek között az oktatási intézmények, valamint a kereskedelmi, vendéglátási és termelési tevékenység leállításának folytatását vagy feloldását és a szigorú mozgáskorlátozást.

A miniszterelnök kijelentette az óvintézkedéseknek és ezek szigorításának a kormány kezében kell maradnia, máskülönben „félreértés és zavar” keletkezik az országban. A társadalmi felekkel való egyeztetést fontosnak nevezte, de hangsúlyozta, hogy az egészségvédelmi döntések a kormányra várnak.

Az újabb kormányrendelet éppen az eddig tartományi és országos szinten bevezetett óvintézkedéseket harmonizálja. Az utóbbi hetekben egymást követték a tartományok, városok elrendelte szigorítások. Giuseppe Conte azt mondta, kiindulási pontnak a kormány döntései számítanak, de a tartományok elnökei saját térségük helyzetétől függően tovább szigoríthatják ezeket.

Többek között az eddigi 200 euróról 400-tól 3000 euróig (több mint egy millió forint) terjedőre emelték az indok nélkül utcán tartózkodókra kiszabható bírságot. Sajtóértesülések szerint az indok nélkül közlekedő járműveket lefoglalhatják. A nem szabályosan nyitva tartó vagy az óvintézkedéseket megszegő üzleteket harminc napra bezárhatják.

Giuseppe Conte a nem létfontosságú termelés leállításával kapcsolatban azt mondta, garantálja az olaszoknak az élelmiszer és üzemanyag ellátás folytonosságát.

A még több gyár és vállalat leállítását sürgető szakszervezetek szerdára tervezett sztrájkjával kapcsolatban kijelentette, Olaszország nem engedheti meg magának a munkabeszüntetést. Nyitott vagyok a társadalmi felekkel való konfrontációra, de a döntéseket a kormány hozza meg – hangoztatta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, büszke az olaszoknak a vészhelyzetben tanúsított magatartására. „Ha mindenki tiszteletben tartja a szabályokat, nemcsak személyes és szerettei egészségének védelmét biztosítja, hanem lehetővé teszi, hogy minél előbb kijussunk a járványból” – tette hozzá.

Giuseppe Conte úgy vélte, e rendkívül nehéz próba után, az olaszok „jobbak lesznek”. „Biztos lehetett volna jobban cselekedni, de ilyen helyzetekben nincsen egyetlen jó megoldás, a járvány teremtette helyzet alakulásához igazodtunk” – fejtette ki az olasz kormányfő.