×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lengyel-magyar barátság napján értékközösségről írt Áder Jánosnak a lengyel elnök

 

Lengyelország és Magyarország történelmi és értékközösségéről írt Andrzej Duda lengyel államfő abban a levélben, amelyet hétfőn, a lengyel-magyar barátság napján küldött Áder János magyar köztársasági elnöknek.

„Ma különös tiszteletben tartjuk az évszázadok óta nemzeteinket összekötő történelmi sorsközösség emlékezetét, a célok és az értékek közösségét” – írta Andrzej Duda a varsói államfői hivatal honlapján ismertetett levélben.

A közleményben megírták: a jövő évi barátságnapi rendezvényeket a dél-lengyelországi Bochniában tartják meg. A lengyel-magyar barátságnap eseményeit felváltva tartják a két országban. A helyszín idén Csepel lett volna, az eseményt azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt nem rendezik meg.

Az ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, ekkor avatta fel Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László akkori magyar államfő Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol.

A két köztársasági elnök által aláírt nyilatkozat – több szervezet és együttműködő önkormányzat javaslatára – kezdeményezte, hogy március 24-ét nyilvánítsák a magyar-lengyel barátság napjává.

Az ünnepnapot vasárnap a lengyel szejm honlapján is felidézték, utalva a parlamenti együttműködés fontos mozzanataira. A barátság gyakorlati megvalósításaként említették a két ország barátságának patrónusáról, Waclaw Felczakról elnevezett lengyelországi és magyarországi ikerintézmény – a Felczak-intézet és a Felczak-alapítvány – munkáját.

A barátságnapról hétfőn többek között Marek Kuchcinski, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, volt házelök is megemlékezett a Twitter közösségi honlapján. Több anyagot szentelt az ünnepnapnak a Felczak Intézet hírportálja.