Szükségállapotot hirdetett Bulgária a járvány terjedése miatt

 

Egyhangúlag megszavazta pénteken Bulgária parlamentje a szükségállapot bevezetését április 13-ig a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében.

Bojko Boriszov miniszterelnök a rendelkezések betartására szólított fel mindenkit, hozzátéve, hogy a vészhelyzetre a karanténból megszökött emberek miatt van szükség, mert csak csütörtökön 14-en hagyták el azt engedély nélkül.

A miniszterelnök leszögezte azt is, hogy kormánya felül fogja vizsgálni a 2020-as költségvetést, és költségátcsoportosítást hajt végre az egészségügy részére. A kelet-európai országban a járvány első halálos áldozatáról szerdán adtak hírt, csütörtökön pedig a regisztrált fertőzöttek száma hétről 23-ra nőtt.

A szükségállapot ideje alatt a kormány utazási tilalmat rendelhet el a járvány által különösen sújtott térségekbe, illetve megtilthatja a belépést az onnan érkezőknek. Bulgária korábban már 250 főben határozta meg a nagyobb összejövetelek felső határát, a kormány pedig arra kérte a vállalatokat, hogy amennyiben lehetséges, tegyék lehetővé dolgozóik számára az otthoni munkavégzést.