Ezerötszáz migráns gyermek befogadását kezdeményezi Berlin

 

A német kormány hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló migráns gyermeket.

„Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok” – hangsúlyozták.

Németország készen áll arra, hogy a német koalíciós bizottság döntése alapján európai szinten „méltányos részesedést vállaljon a hajlandók koalíciójának” részeként – áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata koalíció pártjai a vasárnap kezdődött többórás tanácskozásuk után adtak ki.

„Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében” – hangsúlyozták az érintett országok megnevezése nélkül.

„Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel” – közölték.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele.