Von der Leyen szerint megengedhetetlen Ankara döntése

 

Megengedhetetlen, hogy Ankara hagyja a területén tartózkodó menekülteknek és migránsoknak határai szabad átlépését az Európai Unió irányába – jelentette ki Ursula von del Leyen, az Európai Bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

A török–görög határ török oldalán több mint tízezer migráns gyűlt össze annak hatására, hogy Törökország bejelentette: már nem akadályozza, hogy tovább vonuljanak az Európai Unió országai felé. Közülük több százan próbáltak átjutni hétfőn a kasztanieszi átkelőnél, de a görög hatóságok ezt megakadályozták.

Von der Leyen újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: elismeri, hogy Törökország nehéz helyzetben van a menekültek és a bevándorlók miatt, „de amit most látunk, nem lehet sem válasz, sem megoldás”.

Szavai szerint Ankarának támogatásra lehet szüksége, azonban a 2016 őszén, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás érvényben van. Az abban foglaltak betartása mindkét fél kötelessége.

A bizottsági elnök kijelentette: a Görögország előtt álló kihívás európai kihívás. Athén a migrációs nyomás vonatkozásában az Európai Unió teljes támogatását élvezi. Bejelentette továbbá: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke társaságában kedden a görög–török határon Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel közösen tekintik át a kialakult helyzetet.

Az ENSZ adatai szerint Törökországban mintegy 3,6 millió menekült él, akik Szíriából, Afganisztánból és Iránból érkeztek. Törökország és az EU 2016-ban állapodott meg arról, hogy Ankara feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja azokat, akik illegálisan érkeztek az Európai Unióba, a visszaküldött szíriaik helyett viszont az EU befogad legálisan Törökországban lévő szíriaiakat, emellett több milliárd euróval támogatja a menekültek ellátását Törökországban.