Újabb migrációs hullám fenyegeti Európát

 

A Reuters brit hírügynökség szerint Törökország tovább már nem tartóztatja fel sem a tengeren, sem a szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Szakértők úgy látják, az Európai Uniónak két problémát is meg kell oldania ahhoz, hogy rendezze a migrációs kérdést. Az egyik, azoknak a vezetőknek a hozzáállása, akik nem akarnak érdemi lépéseket tenni a migráció ellen. A másik, hogy Európa nem tud érdemben lépni a migráció ellen, mert a kontinenshez közeli Észak-Afrikában és Közel-Keleten nincs népességmegtartó erő.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mert Cakir)

Számítani kell migrációs hullámokra és rendszeres támadásokra a magyar határon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Törökország úgy döntött, nem tartóztatja fel tovább az Európába igyekvő szíriai migránsokat. A kormányfő hozzátette, a megoldás érdekében előkészítenek egy V4–Törökország-csúcstalálkozót.

A reggeli interjúban a miniszterelnök a koronavírusról és annak terjedéséről, illetve a nemzeti konzultációról és az unió költségvetéséről is beszélt. Utóbbiról azt mondta, igazságos költségvetést szorgalmaz, amelyben a gazdagabb országok legalább annyit fizetnek be, mint a szegényebbek.

A kölcsönösség elvén alapuló megállapodás volt 

Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, az Európai Unió és Törökország 2016-ban kötött egy a kölcsönösség elvén alapuló menekültügyi megállapodást.

Az akcióterv két dolgot irányzott elő: egyrészt azt, hogy Törökország megpróbálja javítani a területére érkező szíriai, iraki menekültek és az őket befogadók helyzetét. Másrészt azt is előírta, hogy Európa (különösen Németország) igyekszik hatni a török vezetésre, hogy a hatóságok vegyék elejét az unió területére tartó illegális migrációnak. A kölcsönösség elvének értelmében az Európai Unió egymilliárd euróval támogatta volna Törökországot.

A felkészülésre kellett volna fordítani az időt

Hozzátette, az unió azonban nem tett meg minden tőle telhetőt, így az elmúlt másfél évben Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke egyre több fenyegető üzenetet küldött Európának, hogy nem fogja tovább feltartóztatni a migránsokat.

Pócza István felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan a többi uniós tagállam vezetőjének is fel kellett volna ismernie azt, hogy az

egyezség nem jelentett megoldást, és fel kell készülni a migrációs hullámokra.

Hozzátette, Magyarország jól használta ki ezt az időszakot az elmúlt években, jól működő határmenedzsmentet hozott létre.

Két problémát is meg kell oldani 

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Erdogan jelenlegi döntésével a saját pozícióját igyekszik erősíteni az unióval szemben. Hozzátette, ezt jelen állás szerint meg is tudja valósítani, mert az uniónak nincs egységes menekültpolitikája, amivel megoldaná a migrációs helyzetet.

Úgy véli, a migráció kérdése egészen addig aktuális lesz, amíg két jelentős problémát meg nem old az unió. Az egyik, hogy az uniónak olyan vezetői vannak, akik

nem akarnak érdemi lépéseket tenni a migráció ellen.

Nem a migránsok hazájában akarnak változást elérni, hanem valamilyen félreértelmezett humanitárius eszme alapján mindenkit be akarnak engedni az unióba. A másik probléma, hogy amíg olyan térségek vannak Európa közvetlen közelében, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, ahol

nincs népességmegtartó erő, addig Európa nem tud érdemben lépni a migráció ellen.

Az elmúlt két és fél évben a nyugat-európai országok, elsősorban Németország vezetőinek kapcsolata Törökországgal drasztikusan megromlott – véli Pócza István. Ez azt eredményezte, hogy az unió és Törökország elidegenedett egymástól, és már kevesen tartják reálisnak azt, hogy Törökország valaha csatlakozni fog az unióhoz.

Erdélyi szerint a magyar kormány pragmatikusan, míg az unió többi állama ideologikusan értelmezi a külpolitikát. Hozzátette, a V4-országok és Törökország találkozóján egy olyan országcsoport ül le tárgyalni Ankarával, amely homlokegyenest más véleményt, más hozzáállást képvisel a migráció kérdésben, mint Nyugat-Európa.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.