Szombaton választást tartanak Szlovákiában

 

Szombat reggel hétkor kezdődik a parlamenti választás Szlovákiában, este tíz óráig lehet szavazni majd. Az előrejelzések szerint nehéz megjósolni, hogy melyik párt nyer, azt pedig szinte lehetetlen, hogy milyen kormány alakulhat. Több párt is az ötszázalékos bejutási küszöb környékén lehet, a déli járások részvételi adatain múlhat, hogy lesz-e magyar képviselet a pozsonyi parlamentben – derül ki az M1 Híradójában.

A csaknem 4,5 millió szavazásra jogosult állampolgár Szlovákiában 24 párt és mozgalom közül választhatja ki a számára legmegfelelőbb pártlistát, amelyen maximum négy nevet jelölhet be a parlamenti választásokon. A preferenciaszavazásnak nagy hagyománya van Szlovákiában, segítségével a listás helyek megváltozhatnak, ezzel pedig a parlamentbe jutó képviselők sorrendje is.

A parlamenti választások tétje most az is, hogy lesz-e, és milyen erős képviselete lesz a felvidéki magyaroknak a pozsonyi törvényhozásban. A voksoláson várhatóan magas lesz a részvételi arány, ezért egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a kampányban mennyire volt eredményes a mozgósítás a magyarok körében, és, hogy a magyar választók melyik pártra adják szavazatukat.

A parlamenti választásokra több mint 12,5 millió eurót költ a szlovák belügyminisztérium. A rendőrség különleges biztonsági intézkedésekkel, több járőrrel és speciális egységekkel is készül. Szavazni szombaton reggel 7 órától este 10 óráig lehet.

A mostani lesz az önálló Szlovákia történetének nyolcadik parlamenti választása.

A címlapfotó illusztráció.