×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Könnygázzal oszlatta a leszboszi rendőrség a helyi lakosokat

 

Az égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő – reménytelenül túlzsúfolt – menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön.

Rohamendőrök próbálták megfékezni a helybelieket (Fotó: MTI/AP/Mihaíl Varaklasz)

A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket. „Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél. Kövekkel dobálták meg a rendőröket. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni” – mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva.

Legalább tíz tüntető és 43 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek. Két sebesült állapota súlyos. A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen.

A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben. A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Sztratisz Balaszkasz)

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el. Nyolc rendőr megsebesült. Értesülések szerint két rendőrt sörétes puskákból leadott lövésekkel találták el.

Szerdán este a görög kormány bejelentette, hogy részlegesen kivonják Leszboszról és Híoszról a rendőrségi különleges erőket. A döntés azt követően született, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egyeztetett Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszterrel és a görög rendőrség vezetőjével.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az Alfa televíziónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a kormányfő így próbálja  enyhíteni a kialakult feszült helyzetet és elősegíteni a párbeszédet. Mint mondta, péntek este várja megbeszélésekre az Észak-Égei-szigetek régió kormányzóját, valamint a szigetek polgármestereit. Egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel.