Putyin felköszöntötte Erdogant a születésnapja alkalmából

 

Üdvözlő táviratban köszöntötte fel 66. születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant – közölte az ankarai orosz nagykövetség szerdán a Twitteren.

Erdogan 1954 február 26-án született. Az Interfax hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Putyin október 7-én töltötte be a 67-et. Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között a szíriai Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt.

Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta meg a szíriai kormányerőket és szövetségeseiket, követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak elmondta, hogy a szíriai rendezéssel kapcsolatban diplomáciai csatornákon tovább folyik Putyin, Erdogan és Haszan Róháni iráni elnök csúcstalálkozójának előkészítése. Ennek helyéről és idejéről egyelőre nem született döntés.

Hozzátette: a koronavírus megjelenése Iránba hatással lehet arra, hogy a csúcstalálkozót Teheránban rendezzék-e meg. Az „asztanai folyamat” három kezes országa között elfogadott rotációnak megfelelően a következő csúcsot Iránnak kellene vendégül látnia. Peszkov azt mondta, hogy a Szíria ügyében a legfelsőbb megtartandó orosz-török-francia-német csúcs ügyében „egyelőre nincs újság”.